Volledig scherm
Een rode vlag moet de vaccinatieteams naar huizen leiden waar niet-ingeënte Samoanen wonen. © AP

Lege straten op Samoa door actie tegen mazelen: ‘Hele land wordt ingeënt’

Het openbaar leven op Samoa komt twee dagen tot stilstand vanwege de strijd tegen de mazelen. Honderden vaccinatieteams gaan in de afgelegen eilandenstaat op pad om mensen in te enten. Tientallen kinderen kwamen al om het leven sinds de uitbraak van de ziekte. Ruim 4200 mensen raakten besmet.

Volledig scherm
Een rode vlag bij een huis van Apia. © Getty Images

Inwoners krijgen het verzoek thuis te blijven, niet-essentiële overheidsdiensten en bedrijven hebben de deuren gesloten en veerboten tussen de eilanden varen niet. In het centrum van hoofdstad Apia reed vandaag nauwelijks verkeer. Ook bleven de kraampjes dicht waar toeristen doorgaans souvenirs kopen.

,,Het is heel erg stil hier. Ik hoor alleen een paar blaffende honden. De straten zijn leeg. Er zijn geen auto's”, zei de regionale UNICEF-chef Sheldon Yett. ,,Mensen blijven thuis en wachten op de vaccinatiecampagne.” Mensen die nog niet zijn ingeënt, moeten ter indicatie een rode vlag of doek aan hun huis hangen.

Een zo'n vlag was onder meer te zien bij de woning van premier Tuilaepa Sailele Malielegaoi, wiens neef onlangs is aangekomen uit Australië en ook moet worden ingeënt. Malielegaoi reageerde boos op berichten dat sommige ouders hun kinderen aanmoedigen zich te verstoppen voor de teams. ,,De enige genezing is vaccinatie.’’

‘Een heel land’

,,Ik heb vaker grootscheepse inentingscampagnes gezien’’, zegt Yett. ,,Maar nog nooit in een heel land, en dat is wat we doen. Het hele land moet worden gevaccineerd.’’ De vaccinatiegraad in de eilandenstaat was voor de epidemie ongeveer 30 procent. Daardoor kon de besmettelijke ziekte snel om zich heen grijpen.

De uitbraak van de mazelen heeft inmiddels het leven gekost aan 62 mensen in het land, met circa 200.000 inwoners. De meeste slachtoffers zijn jonge kinderen. De inentingscampagne moet de vaccinatiegraad verhogen naar ruim 90 procent, aldus Yett. Dat zou de epidemie een halt toe moeten roepen.

Volledig scherm
Een jonge Samoaan krijgt een prik tegen de mazelen. © AFP