Lichte antitankwapens, ‘killer-drones’ en Stinger-luchtdoelraketten, dit wacht de Russen bij invasie Oekraïne
Al ruim twee maanden houdt Rusland de wereld in spanning met ongewone troepenconcentraties vlakbij de Oekraïense grens. Volgens inlichtingendiensten van het buurland gaat het om meer dan 127.000 manschappen met gevechtsvoertuigen. Officieel zijn ze er voor ‘oefeningen’ met het Belarussische leger maar wat staat hen te wachten als ze Oekraïne binnenvallen?
Dan stuiten ze op het Oekraïense leger met zo’n 255.000 ‘vechtklare’ militairen en ongeveer 100.000 reservisten. Oekraïne investeerde de afgelopen jaren fors in defensie en werd daarbij gesteund door het westen maar kampt desondanks met problemen zoals verouderde wapens. Het land heeft het westen gevraagd om moderne wapens waarmee de strijdkrachten zich kunnen verdedigen tegen een Russische invasie.
Groot-Brittannië leverde afgelopen week alvast tweeduizend lichte antitankwapens en -raketten en een team van militaire trainers. Die gaan Oekraïense militairen uitleggen hoe ze deze defensieve wapens het beste kunnen gebruiken. De Britten zijn bereid meer verdedigingswapens te sturen maar het leveren van troepen is ‘zeer onwaarschijnlijk’, zei de Britse vicepremier Dominic Raab zondag tegen de Britse zender Sky News.
De Verenigde Staten stuurden vrijdag een vrachtvliegtuig met militaire goederen naar Kiev. De Amerikaanse ambassade in Oekraïne twitterde dat in opdracht van president Joe Biden ongeveer 90 ton ‘aan dodelijke hulp is verstuurd’, waaronder munitie voor militairen die Oekraïne vanuit de frontlinies verdedigen. De VS leverden Oekraïne in 2019 voor het eerst een ‘dodelijk’ wapen. Het ging om een Javelin-antitankraket. Voordien waren het alleen militaire voertuigen, nachtkijkers en radarapparatuur. De regering-Biden gaf afgelopen week ook groen licht voor de levering van in de VS gemaakte, draagbare Stinger-luchtdoelraketten aan Kiev.
Dat vroeg Washington om meer militaire steun voor ‘meer vuurkracht in de lucht en op zee.’ De Biden-regering belooft ‘resoluut’ te zullen optreden in geval van een Russische invasie in Oekraïne en maakte 200 miljoen dollar vrij om te zorgen dat Oekraïne zichzelf beter kan verdedigen. Daarnaast stelt ze voor 60 miljard aan Amerikaans oorlogstuig beschikbaar.
Tekst loopt verder onder de tweet.
Duitsland wil voorlopig geen wapens leveren aan Oekraïne. Volgens minister van Defensie Christine Lambrecht moet alles in het werk worden gesteld om de gespannen relatie met Rusland langs diplomatieke weg te verbeteren. Wapenleveringen helpen daar niet bij, zei ze zondag in de krant Welt am Sonntag. Duitsland zal volgens haar wel een veldhospitaal en beademingsapparatuur naar Kiev sturen.
De Bondsrepubliek ontving vorige week van Estland een goedkeuringsverzoek voor de levering van voormalige DDR-houwitsers aan Oekraïne. De Esten verkregen de door de Sovjet-Unie vervaardigde kanonnen van niet-Navo-lid Finland, dat het artilleriegeschut in de jaren 90 kocht van het Duitse militaire overschot. Berlijn zei vrijdag het verzoek van Estland in overweging te zullen nemen maar gaf geen tijdschema voor een beslissing. De regering wil de kwestie coördineren met Finland, dat een soortgelijk goedkeuringsverzoek van Estland ontving.
De Baltische staten Estland, Letland en Litouwen zijn van plan om Amerikaanse antitank- en luchtafweerraketten naar Oekraïne te sturen, een stap die de Verenigde Staten zaterdag volledig onderschreven. Door de regels inzake wapenexport moest het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hiervoor specifiek toestemming gegeven.
Frankrijk is net als Duitsland ook terughoudend met wapensteun aan Oekraïne. President Emmanuel Macron wil onderhandelen volgens het zogenoemde Normandië-formaat. De naam verwijst naar het overleg dat Frankrijk, Duitsland, Oekraïne en Rusland tijdens de herdenking van 75 jaar D-Day, in juni 2014, voerden over de oorlog in de regio Donbas in het oosten van Oekraïne. Het was het startsein voor diplomatieke onderhandelingen over een vreedzame oplossing van het conflict tussen de door Rusland gesteunde separatisten en Oekraïne.
Tekst loopt verder onder de foto.
Killer-drones
Turkije leverde twaalf van zijn beruchte Bayraktar TB2 ‘killer-drones’ aan Oekraïne maar verkiest diplomatiek overleg. Zowel Kiev als Moskou staan open voor het idee dat Turkije een rol speelt bij het verminderen van de spanningen tussen de twee landen, zeiden Turkse diplomatieke bronnen donderdag. Turkije voert ook gesprekken over het hosten van de volgende vergadering van de Minsk-groep van de intergouvernementele Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), waar het Donbas-conflict zal worden besproken. Er is nog geen datum vastgesteld voor een bijeenkomst in Istanboel, maar er zouden vertegenwoordigers van Rusland, Oekraïne, de Minsk-groep en Donbas aanwezig zijn. Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov vertelde aan persbureau RIA dat er geen voorbereidingen zijn getroffen voor een dergelijke bijeenkomst.
België heeft zich nog niet uitgesproken over al dan niet militaire steun aan Oekraïne. Een debat daarover in het parlement vindt komende week plaats. Nederland staat welwillend tegenover het leveren van defensieve wapens aan Oekraïne, zo maakte minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra donderdag bekend. Een paar maanden geleden wilde het kabinet daar nog niet aan. Om wat voor materieel de Oekraïners hebben gevraagd, is nog niet bekend.
Navo
De Navo kan haar toch al sterke militaire aanwezigheid langs de oostgrens met Rusland ‘in no time’ opvoeren met 40.000 man, zei topman Jens Stoltenberg eind november. Hij waarschuwde Moskou voor ‘ernstige gevolgen’ als het Oekraïne zou binnenvallen. De westerse troepenmacht staat volgens hem klaar, ‘niet om een conflict uit te lokken, maar om het te voorkomen’.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De Hoop Scheffer maant Nederland tot evacuatieplan voor Oekraïne: ‘In Kaboel ging het totaal mis’
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUM
Waarom een oude Navo-belofte de Russen nog steeds hoog zit
De Navo zou geen ‘inch’ (2,54 centimeter) naar het oosten opschuiven. Tenminste als de Sovjet-Unie zich neerlegde bij de hereniging van de beide Duitslanden. De ruzie over die kwestie duurt voort. -
PREMIUM5 vragen
Oekraïens tegenoffensief lijkt begonnen: ‘Staal tegen staal, man tegen man’
Is het stilte voor de storm of is het tegenoffensief inmiddels begonnen? Oekraïense militairen die in een video demonstratief hun vinger voor hun lippen houden, maken duidelijk dat het leger niks loslaat over de aanval. ,,Het wordt man tegen man, staal tegen staal.’’
-
PREMIUM1
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
-
-
Ontevreden acteurs staken in Disneyland Parijs: ‘De muis moet betalen’
Medewerkers van Disneyland Parijs staken. Dat doen ze al sinds eind mei, maar de protesten worden steeds groter. Ook dinsdag staan de acteurs en andere medewerkers weer in het park om te staken, waardoor sommige shows moeten worden afgelast. -
Onderzoek: Nederlanders zijn meer dan gemiddeld tevreden én best wel geïnteresseerd in de EU
Precies over een jaar zijn er Europese verkiezingen en in welk land is de belangstelling daarvoor het grootst? In Nederland.