Orbán besmeurt de EU.
Volledig scherm
PREMIUM
Orbán besmeurt de EU. © Mark Reijntjens

Lidstaat Hongarije tergt Europa tot het uiterste

Het Europees parlement debatteert vandaag voor het eerst over een verregaande afstraffing van een lidstaat: Hongarije. Op tafel ligt een vernietigend rapport van Judith Sargentini (GroenLinks). ,,Dit gaat over vrijheid, gelijkheid en menselijke waardigheid.”

Gaat u er maar eens goed voor zitten. Dat deed Judith Sargentini ook, toen ze zich begon vast te bijten in het Hongarije van premier Viktor Orbán. De opdracht van de GroenLinks-Europarlementariër was helder, zegt ze zelf: uitzoeken of er voldoende aanleiding is om het land in elk geval deels te schorsen als EU-lid (het opstarten van de zogenaamde artikel 7-procedure, zie kader). En ja, die is er, zo luidt de conclusie.

  1. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

    Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

    In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.