Linda Tripp na haar optreden in de rechtszaal.
Volledig scherm
Linda Tripp na haar optreden in de rechtszaal. © AP

Linda Tripp, sleutelfiguur in Monica Lewinsky-schandaal, overleden

Een belangrijke sleutelfiguur in het Monica Lewinsky-schandaal in de Verenigde Staten is gisteren op 70-jarige leeftijd overleden. Linda Tripp maakte in het geheim opnames van telefoongesprekken, waardoor een afzettingsprocedure tegen president Bill Clinton kon worden gestart in 1999. Tripp leed aan alvleesklierkanker.

Tripp was een ambtenaar op het ministerie van Defensie. Ze was bevriend geraakt met Lewinsky en moedigde haar in telefoongesprekken aan om over haar contacten met de president te praten. Lewinsky wist niet dat de gesprekken op werden genomen en vertelde over haar seksuele escapades met Bill Clinton. Tripp gaf de opnames later aan aanklager Kenneth Starr en ze kwamen ook terecht bij magazine Newsweek

De aanklager gebruikte de gesprekken en de eigen verklaring van Monica Lewinsky om met een rapport te komen over Clinton. Dat rapport leidde uiteindelijk tot een afzettingsprocedure tegen Clinton in 1999. Omdat de Senaat de president vrijsprak kon hij door als president. 

Monica Lewinsky verstuurde opvallend genoeg vlak voor het overlijden van Tripp nog een ietwat bijzondere tweet. Daarin zei ze te hopen dat Tripp snel beter wordt, ondanks alles wat er in het verleden gebeurd was.

Monica Lewinsky.
Volledig scherm
Monica Lewinsky. © Jordan Strauss/Invision/AP

Over de affaire Lewinsky is vorig jaar nog een documentaire verschenen:

 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstikking door grote druk op nek en rug’
  Update

  Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstik­king door grote druk op nek en rug’

  Uit een autopsie in opdracht van de familie van George Floyd blijkt dat de zwarte Amerikaan stierf aan verstikking als gevolg van grote druk op zijn nek en rug. De resultaten van het onderzoek wijken sterk af van de eerdere autopsie door justitie. Daarin wordt gesteld dat de 46-jarige Floyd niet door wurging om het leven was gekomen, maar dat een combinatie van factoren daaraan ten grondslag lag.