De Litouwse grenspolitie patrouilleert langs de grens met Belarus.
Volledig scherm
De Litouwse grenspolitie patrouilleert langs de grens met Belarus. © AP

Loekasjenko neemt wraak en zet sluis naar Europa open voor vluchtelingen

Belarus smokkelt vluchtelingen uit Irak en Syrië de Europese Unie in. Dat zegt buurland Litouwen, dat geconfronteerd wordt met een forse toename van migranten die illegaal de grens oversteken. Volgens de regering zet de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko bewust de sluizen open voor vluchtelingen die naar Europa willen.

  1. Astrid verloor in drie maanden tijd haar blonde lokken door ziekte en doorbreekt taboe op Twitter

    Astrid verloor in drie maanden tijd haar blonde lokken door ziekte en doorbreekt taboe op Twitter

    Wanneer haar dochter in de auto naar de Ikea in tranen uitbarst, weet Astrid dat het menens is. ,,Mam, je hebt een hele kale plek!” Een paar dagen later krijgt ze de diagnose Alopecia Areata. Een auto-immuunziekte waar je haar van uitvalt. Na een jaar van radiostilte over de diagnose, spreekt Astrid zich voor het eerst uit op Twitter. ,,Als je een kaal iemand ziet, denk je al snel aan kanker. Dat is zeker niet altijd zo.”
  2. EU weert Belarussische vliegtuigen vanaf middernacht als straf voor ‘kaping’ Ryanair-vlucht met dissident

    EU weert Belarussi­sche vliegtui­gen vanaf midder­nacht als straf voor ‘kaping’ Ryanair-vlucht met dissident

    Vliegtuigen van Belarussische maatschappijen zijn vanaf vrijdag middernacht niet langer welkom in de Europese Unie. De EU-landen, die Belarus zo willen straffen voor de gedwongen landing van een Ryanair-vlucht met een dissident aan boord, zullen dat vrijdag in gang zetten, zeggen diplomaten. De internationale luchtvaartbrancheorganisatie IATA hekelt de nieuwe Europese veiligheidsrichtlijn.