Macron onder vuur, Europarlement kraakt passiviteit EU-lidstaten
Het Europese Parlement heeft vanmiddag een stevige aanval geopend op de nationale staats- en regeringsleiders en op hun fungerend voorzitter president Macron. Als Europa op allerlei terreinen vleugellam of niet vooruit te branden is, dan is dat door de lidstaten en hun leiders.
Het Parlement reageerde daarmee op een bevlogen, maar ook nogal filosofisch getinte speech van Macron over Europese kernwaarden als democratie, vooruitgang en vrede. ,,Veel woorden, weinig daden”, oordeelde EVP-voorman Manfred Weber. ,,Maar ook wel een beetje saai. We horen elke zes maanden hetzelfde, en er gebeurt niets.”
Voorbeelden van hem en andere fractieleiders: overal aan de EU-buitengrenzen sterven migranten, omdat de nationale leiders het al twintig jaar niet eens kunnen worden over een gemeenschappelijk migratiebeleid. In Afghanistan en nu weer in Oekraïne staat Europa machteloos omdat er geen meerderheidsbesluitvorming is over het buitenlands beleid.
Grofvuil
Polen en Hongarije kunnen ongestoord hun rechtsstaat bij het grofvuil zetten omdat de andere lidstaten niet ingrijpen. Het eigen klimaatbeleid halen ze onderuit door gas en kernenergie financieel te bevoordelen. En de coronapandemie kan ongehinderd voortwoekeren omdat de lidstaten weigeren patenten op te heffen, waardoor bijvoorbeeld in het naburige Afrika nog maar 7 procent is gevaccineerd.
Franse Parlementsleden deden er in het kader van de presidentsverkiezingen nog een schepje bovenop en verweten Macron de al jaren aanslepende migrantenellende in Calais, zijn samenwerking met China ‘dat Oeigoeren afslacht en in Hongkong de oppositie neerslaat’ en zijn eigen ‘Chinese optreden’ tegen de gele hesjes. ,,Met mooie toespraken komt u niet in de geschiedenisboeken. Wel als president die niks voor het klimaat heeft gedaan”, aldus de Franse groene Yannick Jadot. Kersvers EP-voorzitter Roberta Metsola moest Parlementsleden herhaaldelijk oproepen er geen nationaal verkiezingsdebat van te maken.
Als Macron door de scherpe verwijten al geraakt was, dan liet hij daar weinig van merken. Een deel van de kritiek op de Europese raad van staats- en regeringsleiders leek hij zelfs te delen. Aan het migratiebeleid wordt nog steeds gewerkt, aldus zijn daaropvolgende inhoudelijke antwoord. Op het vlak van Europese defensie is de afgelopen jaren veel gebeurd, met Rusland wil hij een ‘veeleisende dialoog’ en in bredere zin moet er ‘een nieuwe Europese veiligheids- en stabiliteitsorde’ komen.
Grootste vaccin-exporteur
De verdere aanpak van Polen en Hongarije wacht op een arrest van de Europese rechter, dat Brussel het recht heeft om bij wijze van represaille de geldkraan dicht te draaien; gas en kernenergie zijn nodig in de overgang naar een echt schone energievoorziening met zon en wind. Op het vlak van corona hoeft Europa als grootste vaccin-exporteur zich geen enkel verwijt te maken, aldus Macron. ,,Amerika heeft de export van vaccins en ingrediënten zelfs een tijdlang verboden, wij nooit.”
Waar Macron wel daadkracht toonde viel dat ook niet altijd goed. Zo reageerde SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen als door een wesp gestoken op zijn pleidooi om het recht op abortus en milieubescherming op te nemen in het EU-Handvest van Grondrechten. Ruissen:,,Heel kwalijk, abortus is geen mensenrecht, het is zelfs strijdig met het recht op leven.”
Esther de Lange (CDA) voegde de Franse president toe dat ambitie en engagement mooi zijn, maar dat ook geloofwaardigheid belangrijk is – die Frankrijk met zijn doorlopende inbreuken op de Europese tekortregels niet altijd heeft. Agnes Jongerius (PvdA) riep Macron op te stoppen gas en kernenergie als schoon te bestempelen ‘en daarmee ons klimaatbeleid onderuit te halen’.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jarige Roberta Metsola verkozen tot nieuwe voorzitter Europees Parlement
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Japans leger krijgt opdracht elke Noord-Koreaanse raket te vernietigen, ook eventuele satelliet
De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een satelliet zal lanceren. -
Spanningen tussen Turkije en Duitsland na verspreiding van privégegevens Erdogan-critici
Duitsland heeft de Turkse ambassadeur in Berlijn ontboden. Aanleiding is het openbaar maken van woonadressen en andere gegevens om tegenstanders van de Turkse president Erdogan in Duitsland te intimideren. Ankara ontkent de beschuldigingen. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Kritiek op klimaatbeleid Brussel: ‘Groen stempel voor gas- en kernenergie ondermijnt doelen’
-
-
-
met Video
Werkstraffen en boetes voor dodelijke ontgroening van student Sanda Dia in België
De achttien studenten die aanwezig waren bij de dodelijke ontgroening van de Vlaamse student Sanda Dia in december 2018 krijgen werkstraffen van 200 tot 300 uur en elk een boete van 400 euro. Dat heeft het hof in Antwerpen vanmorgen besloten. -
PREMIUM17
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.