Macron wil Notre-Dame binnen vijf jaar herbouwen

videoPresident Emmanuel Macron heeft vanavond in een televisietoespraak de Franse bevolking beloofd de Notre-Dame binnen vijf jaar te herbouwen. 

De beroemde kathedraal raakte gisteravond zwaar beschadigd door een uitslaande brand. Het hele dak werd verwoest en een spits stortte in.

In zijn toespraak om 20.00 uur riep Macron de Fransen op zich na deze ramp te verenigen en samen de Notre-Dame opnieuw op te bouwen, zoals altijd is gebeurd als gebouwen sneuvelden bij oorlogen en incidenten. ,,Wij zijn een volk van bouwers”, aldus Macron.

De president zei ook dat de kathedraal ,,binnen de vijf jaar” herbouwd zal worden en ,,nog mooier dan vroeger zal zijn” als het historische gebouw volledig is hersteld. Die periode van vijf jaar lijkt niet helemaal toevallig gekozen: de Olympische Spelen van Parijs worden gehouden in 2024. 

Macron zei dat de dramatische vuurzee het beste heeft boven gebracht in een land dat werd verscheurd door verdeeldheid. ,,Wat we gisteravond zagen in Parijs was ons vermogen in beweging te komen en ons te verenigen om te zegevieren’'. Hij prees de brandweerlieden, ,,de helden die gedurende vijftien uur de vlammen hebben bestreden’'.

Volledig scherm
De Franse president Emmanuel Macron tijdens zijn televisietoespraak. © AFP

Gele hesjes

Met de toespraak zou Macron Frankrijk eigenlijk inlichten over zijn antwoord op het protest van de ‘gele hesjes’ en de resultaten van het ‘Groot Nationaal Debat’. De afgelopen tijd nam de president deel aan debatten in het hele land, om zo de stemming onder de bevolking te peilen en dat mee te nemen in zijn nieuwe plannen. 

Emmanuel Macron on Twitter

Adresse à la Nation. https://t.co/TgaytkN5KH

Hij zou de toespraak eigenlijk gisteravond houden, maar besloot deze toen te annuleren vanwege de brand in de Notre-Dame. Vanavond zei hij dat het nu niet het juiste moment was om het nationale debat af te sluiten. ,,Ik zal daarop terugkomen, zoals ik dat heb beloofd”, aldus Macron.