Patrouilleboot PO2 van de Maltese strijdkrachten.
Volledig scherm
Patrouilleboot PO2 van de Maltese strijdkrachten. © Armed Forces of Malta

Malta stuurde asielzoekers onder schot door naar Italië: ‘Jullie krijgen dertig minuten’

Gewapende strijdkrachten op Malta zouden een boot met 101 migranten onder schot hebben weggestuurd. Omdat de Zuid-Europese dwergstaat hen niet op wilde nemen, gaven de strijdkrachten de asielzoekers brandstof, een nieuwe motor en gps-coördinaten om het Italiaanse eiland Sicilië te bereiken. 

Exclusieve beelden in handen van Alarm Phone, een hulplijn voor migranten die in de problemen zijn geraakt, kunnen volgens de Britse krant The Guardian een rel veroorzaken tussen Malta en Italië. Migranten die nu worden gered op de Middellandse Zee, moeten eigenlijk worden teruggebracht naar Libië, waar het oorlogsgeweld de afgelopen tijd weer is opgelaaid. In de video, gemaakt in april, is te zien hoe de rubberen boot met daarop 101 migranten in Maltese wateren terechtkomt. Veel asielzoekers proberen een patrouilleboot te bereiken, in de hoop dat ze worden gered. Maar dat gebeurde niet. 

Quote

Ze zeiden: ‘We kunnen jullie niet toelaten want iedereen hier is ziek’

Opvarende tegen The Guardian

,,Ze kwamen naar ons en zeiden: ‘Malta heeft een virus dat corona heet, misschien heb je ervan gehoord. We kunnen jullie niet toelaten, want iedereen hier is ziek. En Malta is klein, we kunnen jullie niet opnemen”, zegt een van de opvarenden tegen The Guardian. ,,Ze wilden ons terugsturen naar Libië, maar dat weigerden we. Toen gaven ze ons reddingsvesten, een nieuwe motor en brandstof, en lieten ons zien hoe we Italië konden bereiken. Toen richtten ze hun wapens op ons en zeiden: ‘Jullie hebben dertig minuten’.”

Op 12 april, eerste paasdag, kwamen de asielzoekers aan in Pozzallo, in het zuiden van Sicilië. Daar werd het bootje vol verbazing opgevangen: hoe kon een gammel, overvol, onzeewaardig rubberen bootje helemaal vanuit Zliten in Libië - zo’n 500 kilometer verderop - gevaren zijn? De migranten hielden wijselijk hun mond, de burgemeester van Pozzallo, Roberto Ammatuna, dacht aan een nieuwe tactiek van mensensmokkelaars. ,,Ze hebben waarschijnlijk wanhopige mensen van een groter schip overgeplaatst naar het kleinere bootje.” Geen idee had hij dat de reis feitelijk mede mogelijk was gemaakt door de Armed Forces of Malta (AFM).

Lees verder onder de video.

Begin april verklaarden zowel Italië als Malta hun havens als ‘onveilig’ vanwege de coronapandemie, en sloten hun grenzen voor asielzoekers. Als gevolg daarvan bleven verschillende boten met asielzoekers ronddobberen op de Middellandse zee, met volgens Alarm Phone soms desastreuze gevolgen. Er zou een onbekend aantal migranten op zee zijn gestorven aan honger, uitdroging of verdrinking. 

Alarm Phone zegt nu pas de hele reconstructie af te hebben van de reis van de migranten die in Pozzallo aankwamen. De asielzoekers moesten eerst twee weken in quarantaine en daarna kostte het tijd om voldoende getuigen te horen. ,,We zien steeds meer gevallen van hoe de Maltese autoriteiten falen om migranten te assisteren en mensen in veiligheid te brengen.”

De Italiaanse kustwacht zegt niet door Malta te zijn gewaarschuwd voor de komst van de boot.

Bekijk alle video’s over het coronavirus in onze playlist.