Man die fietsers aanreed bij Brits parlement verdacht van terreurdaad

VIDEOHet Britse parlement lijkt voor de tweede keer in ongeveer anderhalf jaar het doelwit te zijn geworden van een aanslag. Een auto raakte vlakbij het gebouw voetgangers en fietsers en ramde vervolgens met hoge snelheid een veiligheidsbarrière. Zeker twee mensen raakten gewond.

Een getuige zegt tegen de BBC dat de man inreed op fietsers die voor een verkeerslicht stonden te wachten. Agenten konden de bestuurder, een twintiger, ter plekke aanhouden. ,,Aangezien sprake lijkt te zijn van opzet en gezien de methode en het feit dat dit een iconische locatie is, behandelen we dit als een terroristisch incident'', meldt de politie. Die zegt verder geen wapens te hebben aangetroffen in de auto.

De identiteit van de verdachte is nog onbekend. De politie zegt dat de man niet meewerkt met de onderzoekers. ,,We beschouwen het als een prioriteit om hem te identificeren en zijn motieven vast te stellen.''

'Deze beesten zijn gek'

De hulpdiensten brachten na de aanrijding twee gewonden over naar het ziekenhuis. Een man kon na behandeling weer vertrekken. Een vrouwelijk slachtoffer ligt nog wel in het ziekenhuis, maar haar verwondingen zouden niet levensbedreigend zijn. Premier Theresa May liet weten mee te leven met de slachtoffers.

Ook de Amerikaanse president Donald Trump heeft zich uitgesproken over het incident. ,,Weer een terreuraanslag in Londen. Deze beesten zijn gek'''', twitterde de president, die opriep tot een harde aanpak van extremisten.

Vijf doden

Door een aanslag bij het Britse parlement vielen vorig jaar vijf doden. De dader, de 52-jarige Khalid Masood, reed destijds met een wagen in op voetgangers op de Westminster Bridge, om vervolgens met een mes in te steken op agenten.

Het was de eerste van vijf terroristische aanvallen in het Verenigd Koninkrijk het afgelopen jaar. Sinds die aanslag is het parlement omgeven door veiligheidsbarrières van staal en beton. 

Volledig scherm
© REUTERS

Metropolitan Police on Twitter

At this stage, officers do not believe that anybody is in a life-threatening condition. Cordons are in place to assist the investigation. Westminster tube station is closed.

Metropolitan Police on Twitter

At 0737hrs today, a car was in collision with barriers outside the Houses of Parliament. The male driver of the car was detained by officers at the scene. A number of pedestrians have been injured. Officers remain at the scene. We will issue further info when we have it.

Vincent McAviney on Twitter

Breaking: Big armed police response to car which has cashed into Parliament barriers we are now being moved back https://t.co/rYAqExq6rn

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Matt Sterling on Twitter

Reports that a car drove down the wrong side of the road, running over several cyclists before crashing into security barriers outside Parliament just after 7:30am. Parliament Square and the surrounding area evacuated #Westminster

  1. LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavirus, zevende dode Italië
    Coronavirus

    LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavi­rus, zevende dode Italië

    Italië meldt een zevende sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Een team van experts van de wereldgezondheidsorganisatie WHO is inmiddels gearriveerd om de Italiaanse autoriteiten te ondersteunen. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.