Man rijdt opzettelijk in op militairen bij Parijs

VideoZes Franse militairen zijn vanmorgen gewond geraakt toen ze werden aangereden in Levallois-Perret, een gemeente ten noordoosten van Parijs. De lokale burgemeester spreekt van een bewuste actie.

Volledig scherm
Bij de aanrijding raakten zes militairen gewond. © AFP

Van de gewonden hebben er twee zware verwondingen, maar zij zouden niet in levensgevaar zijn. De andere vier militairen kwamen er met lichte verwondingen vanaf. Zij zijn allemaal naar een ziekenhuis vervoerd. De verwachting is dat alle militairen vandaag nog naar huis mogen. 

De antiterreurafdeling van justitie in Parijs leidt het onderzoek. Het voertuig is nog altijd niet gevonden en de wijk is grotendeels afgezet. In de auto die op de militairen inreed zat een man achter het stuur. Het incident gebeurde rond 8.00 uur vanmorgen. 

De burgemeester van het stadje spreekt van een bewuste aanval. Volgens Patrick Balkany had een man zich in een BMW opgesteld in een steegje bij de militaire kazerne. Hij gaf vervolgens gas en ging er na het incident rap vandoor. ,,Dit is niet te tolereren of te bevatten.''

Wisseling van wacht

Volgens locoburgemeester David-Xavier Weiss gebeurde het incident tijdens de wisseling van de wacht. Drie leden van de nachtwacht werden afgelost door drie militairen van de ochtendploeg. ,,Door de krappe omgeving is erger leed voorkomen.''

In Frankrijk gelden verscherpte veiligheidsmaatregelen. Die zijn ingevoerd na de aanslagen in 2015 in Parijs. Toen kwamen 130 mensen om het leven bij een aanslag op onder meer de club Bataclan. 

Oorverdovende schreeuw

Ooggetuige Nadia LeProhon werd opgeschrikt door een luide botsing buiten haar appartement, gevolgd door een oorverdovende schreeuw. Toen LeProhon naar buiten ging, zag ze twee militairen op de grond liggen. Andere militairen renden achter de auto aan, terwijl ze riepen: 'Volg die auto!'

Volgens de vrouw was de schreeuw die ze na de crash hoorde zo luid dat ze hem nog steeds hoorde. ,,Ik zal die schreeuw - een uitroep van pijn en paniek - nooit vergeten'', vertelde LeProhon aan persbureau AP.

Ook bewoner Jean-Claude Veillant zag de twee militairen op de grond liggen toen hij na de crash naar buiten ging. ,,Het was vreselijk'', aldus Veillant, die verder omschreef dat de militairen er slecht aan toe leken te zijn. Eén van hen leek buiten bewustzijn.  

Volledig scherm
Levallois-Perret is een voorstadje van Parijs. © Google Maps