Volledig scherm
Drie van de beklaagden komen aan in de rechtbank. © EPA

Mannen randen meisje (14) aan, maar zijn officieel geen verkrachters: ‘Ze verzette zich niet’

Zes jonge mannen die in Spanje een minderjarig meisje van 14 jaar seksueel hebben misbruikt worden mogelijk niet voor verkrachting veroordeeld. Het meisje heeft zich fysiek niet verzet, en dat is volgens de Spaanse wet voor het predikaat verkrachting een vereiste. Tijdens het misbruik was het meisje onder invloed van alcohol en drugs. 

In oktober 2016 werd een 14-jarig meisje in Manresa, een stad in het noordoosten van Spanje, slachtoffer van seksueel geweld door zes jonge mannen. Ze namen het slachtoffer mee naar een verlaten fabriek en verkrachtten haar daar om beurten terwijl een zevende man toekeek, zo luidt de aanklacht. De advocaat van het slachtoffer wees op de ernst van de feiten en eiste een beschuldiging van groepsverkrachting met een straf van 15 tot 20 jaar voor de daders.

De openbaar aanklagers daarentegen zijn van mening dat er geen sprake is van verkrachting omdat het meisje, hoewel ze ook geen toestemming gaf, zich niet zichtbaar verweerde. Het slachtoffer was op het moment van de feiten onder invloed van alcohol en drugs en toonde geen fysiek verzet. Volgens de openbaar aanklagers gaat het daarom om seksueel geweld, waar ‘maar’ een maximumstraf van 12 jaar opstaat. 

Het slachtoffer krijgt maandag de kans te spreken in de rechtbank in een poging de daders toch te veroordelen voor verkrachting.

Geen verzet, geen verkrachting

De zaak doet in Spanje opnieuw de discussie opleven over de dubbelzinnige wetten omtrent verkrachting aldaar. Volgens de Spaanse wet is er namelijk enkel sprake van verkrachting wanneer het slachtoffer zich zichtbaar verzet en dus duidelijk maakt dat het seksueel contact ongewenst is. Wanneer een slachtoffer zich niet verzet, zou er impliciet toestemming worden gegeven. 

Die redenering is volgens experts problematisch. Het is namelijk niet ongewoon dat een slachtoffer ‘onvrijwillige verlamming’ ervaart als psychologische en fysiologische reactie op seksueel misbruik. Ook slachtoffers onder invloed zijn vaak niet in staat zich te verzetten.

Niet de eerste keer

De rechtszaak doet denken aan een vergelijkbare groepsverkrachting op een Spaans tienermeisje in 2016. In die zaak oordeelde de rechtbank in 2018  dat er geen sprake was van verkrachting omdat het slachtoffer zich niet verzette. Als reactie daarop waren er gedurende meer dan een jaar verscheidene verhitte protesten met duizenden demonstranten. Uiteindelijk verhoogde het hooggerechtshof vorige maand de gevangenisstraf en luidde het vonnis dat het toch om verkrachting zou gaan omdat het slachtoffer op het moment van de feiten simpelweg te bang was geweest om te reageren.