Sprotje maakt het inmiddels veel beter, van haar brandwonden is niets meer te zien.
Volledig scherm
Sprotje maakt het inmiddels veel beter, van haar brandwonden is niets meer te zien. © Henk Deleu

Maximale straf voor dierenbeul die kat Sprotje in oven stopte

Een Oekraïense man die in het Belgische Kortrijk zijn kat in een oven stopte, is door de rechtbank in Ieper veroordeeld tot zes maanden cel en een boete van 4000 euro wegens dierenmishandeling. ‘Een barbaarse daad’, oordeelde de rechter. Ook mag hij de rest van zijn leven geen dieren meer houden. 

Sprotje belandde vorig jaar juni bij een dierenarts in Kortrijk met ernstige brandwonden en bloedingen. De complete linkerkant van de kat was weggebrand. Het arme dier had een kwartier in de oven gezeten en was door de dierenbeul tijdens een feestje als voetbal gebruikt. 

De Oekraïner toonde tijdens de verhoren geen spijt van zijn harteloze daad. ,,Die kat was af en toe vervelend en dan sloot ik haar op in de badkamer’’, zei hij emotieloos. Het lot van het dier kon hem, naar eigen zeggen, niets schelen. ,,Wat ik wel weet, is dat die oven geen 200 graden was.’’

Het was een van de feestgangers die het tien maanden oude katje, na een kwartier, uit de oven haalde. ,,Het is onbegrijpelijk dat iemand een levend wezen in een oven stopt’’, sprak een dierenarts die Sprotje weer oplapte. Een dierenrechtenorganisatie diende een klacht tegen de man in.

Geen berouw

,,Wat gebeurd is, is gebeurd’’, liet die in reactie weten. ,,Er bestaan veel ergere dingen, zoals een mens neersteken of neerschieten. Ik besef dat er een rechtszaak van komt. Ik zal mijn straf aanvaarden.” De rechtbank hield in het vonnis rekening met zijn weinig berouwvolle houding.

Volgens de rechter heeft de dierenbeul zich schuldig gemaakt aan ‘barbaarse daden die ontoelaatbaar zijn en onverenigbaar met de waarden en normen in onze maatschappij’. Dierenrechtenorganisatie Gaia is tevreden dat de rechtbank de maximumstraf heeft opgelegd.

‘Ze is zo lief’

De mishandeling riep veel verontwaardigde reacties op en mensen waren zeer begaan met het lot van Sprotje. ,,We krijgen nu nog elke dag mails en telefoontjes waarin mensen vragen hoe het met Sprotje gaat, en of ze haar mogen adopteren’’, aldus de dierenarts.

Inmiddels is er een nieuw thuis voor de kat gevonden. Een stel uit Buggenhout bij Dendermonde adopteerde het dier vorig jaar. ,,Ze is zo lief”, klinkt het vertederd. Sprotje hield aan de hondse behandeling blijkbaar geen blijvende schade over. ,,Ze is niet angstig na wat haar overkwam. Ze is zelfverzekerd, sociaal en lief.’’

Sprotje.
Volledig scherm
Sprotje. © Henk Deleu
  1. 57 agenten stappen op om schorsing collega’s die 75-jarige man duwden
    Protesten VS

    57 agenten stappen op om schorsing collega’s die 75-jarige man duwden

    Alle 57 leden van een tactische politie-eenheid in Buffalo in de staat New York zijn bij de eenheid opgestapt uit protest tegen de schorsing van twee collega’s. Justitie in de VS kondigde vrijdag een strafrechtelijk onderzoek aan naar de beide agenten omdat die een 75-jarige demonstrant omverduwden tijdens een demonstratie tegen politiegeweld en racisme. De betoger raakte gewond en werd naar een ziekenhuis gebracht.