Volledig scherm
Duizenden mensen trokken gisteren door de straten van West-Papoea. © EPA

Meer dan 250 gevangenen ontsnapt tijdens protestactie in West-Papoea

In de Indonesische provincie West-Papoea hebben minstens 258 gedetineerden van een protestactie tegen de onheuse behandeling van Papoease studenten in Java gebruikgemaakt om uit de gevangenis te ontsnappen. Dat melden de autoriteiten.

Duizenden mensen kwamen gisteren in West-Papoea samen op straat in een reactie op het hardhandige optreden tegen de Papoease studenten die vrijdag in Oost-Java hadden gemanifesteerd voor zelfbestuur van Papoea. De demonstranten staken onder meer verschillende overheidsgebouwen in brand. 

Nadat ze door de manifestanten werden geprovoceerd, kwamen de gedetineerden van een gevangenis in Sorong in opstand. Ze stichtten op enkele plaatsen in de gevangenis brand en sloopten een buitenmuur, waarna ze de benen namen, aldus de autoriteiten. Een gevangenisbewaker raakte bij de opstand in de instelling, waar 547 personen opgesloten zitten, gewond. De Indonesische president Joko Widodo riep al op tot kalmte.

Tijdens de betoging op Oost-Java werden tientallen manifestanten door de politie opgepakt, maar nadien weer vrijgelaten. Volgens de activisten werden ze het slachtoffer van een ruwe behandeling en racisme. 

  1. Ontsnapte Russin weer in quarantaine, Nederlandse cruisegangers vlogen stiekem naar huis
    liveblog corona

    Ontsnapte Russin weer in quarantai­ne, Nederland­se cruisegan­gers vlogen stiekem naar huis

    Het dodental als gevolg van de virusuitbraak in China bedraagt inmiddels bijna 1700. Het totale aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 67.000. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 geopend waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook vandaag houden we je op de hoogte via een live-blog. Een verslag van afgelopen dagen lees je hier terug.