De sneakers
Volledig scherm
De sneakers © MSCHF

Met deze ‘Jezussneakers’ kun je op heilig water lopen

Het in New York gevestigde modebedrijf MSCHF heeft twintig paar Nike-sneakers gemaakt met in de doorschijnende zool 60 milliliter door een priester gezegend water uit de heilige rivier de Jordaan die door Israël, Jordanië en Palestina stroomt. Volgens de makers kan de drager met de gymschoenen ‘letterlijk’ net als Jezus over water lopen. 

De aangepaste Nike Air Max 97-sneakers zijn buiten de firma Nike om gemaakt. De soepele stappers, die voor circa 3000 dollar over de toonbank gingen en binnen een mum van tijd uitverkocht waren, hebben niet alleen een klotsende zool maar ook nog andere verwijzingen naar het christendom. Zo zijn de veters door een goudkleurige crucifix geregen en staat op één van de hielen INRI. Dat zijn de beginletters van het Latijnse opschrift op het kruis van Jezus: Iesus Nazarenus, Rex Iudaeorum (Jezus van Nazareth, koning der Joden). De binnenzijde is rood: de pauselijke kleur. 

De makers hebben, zo stellen ze vol trots, ‘goddelijke schoenen’ gemaakt die ook nog verpakt zijn in een ‘mooie heilige doos’. Die is gesloten met een lakzegel van het Vaticaan en versierd met de afbeelding van een engel. Hoewel sneakergigant Nike nog niet heeft gereageerd op de niet officiële gymschoenen, heeft MSCHF (mischief, oftewel ondeugd) al aangekondigd er waarschijnlijk nog meer te gaan maken. Wanneer en waar die op de markt komen, is nog niet bepaald.

Het bedrijf zegt dat de schoenen ‘een knipoog’ en ‘een statement’ zijn. Volgens zegsman Daniel Greenberg, zo vertelde hij aan de New York Post, zijn de Jezussneakers een ludiek antwoord op een in zijn ogen absurde samenwerking die Adidas ooit had met een ijstheemerk. ,,We wilden laten zien hoe idioot deals tussen bepaalde bedrijven kunnen zijn. Daarom hebben we Nike aan Christus gelinkt. En het bleek nog te werken ook, want de schoenen werden een collectersitem en gingen weg voor een veelvoud van de prijs die we in gedachten hadden.”