Volledig scherm
Forensen proberen op de 33ste stakingsdag in metrostation Chateau de Vincennes een plek te bemachtigen in een van de weinige nog rijdende toestellen © REUTERS

Metrostaking Parijs maandag beëindigd, Macron geëvacueerd uit theater vanwege boze betogers

De medewerkers van de metro in Parijs zetten maandag een punt achter de staking die ze zijn begonnen uit protest tegen de aangekondigde pensioenhervormingen. De vakbond Unsa-RATP meldde aan de krant Le Parisien dat na 45 dagen staken gekeken wordt naar andere mogelijkheden om te protesteren tegen de hervormingen.

In Frankrijk wordt sinds december massaal gedemonstreerd tegen de hervormingsplannen. Boze burgers vrezen dat ze erop achteruitgaan als president Emmanuel Macron zijn plannen uitvoert. Hij wil de 42 afzonderlijke pensioenregelingen in zijn land samenvoegen. Dat moet leiden tot een eerlijker en transparanter systeem.

In Parijs gingen vandaag opnieuw duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen de pensioenhervormingen. De politie hield vijftien actievoerders aan na een opstootje in het noorden van de stad.

Macron geëvacueerd

Gisteravond probeerden ongeveer dertig betogers tegen de pensioenhervormingen het Théâtre des Bouffes du Nord in Parijs binnen te dringen, nadat enkele mensen in het publiek hadden getwitterd dat Macron en zijn vrouw Brigitte in de zaal zaten. 

De president en zijn vrouw werden daarna onder begeleiding van de politie uit het theater gehaald. Een stafmedewerker van de president zei later dat Macron zich niet door het incident laat afschrikken en theatervoorstellingen zal blijven bezoeken.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”