De lichamen werden gevonden in 119 zakken, die waren begraven in een put bij een boerderij.
Volledig scherm
De lichamen werden gevonden in 119 zakken, die waren begraven in een put bij een boerderij. © EPA

Mexicaanse ‘gruwelput’: resten van zeker 44 mensen gevonden in 119 tassen

In Mexico hebben forensisch onderzoekers vastgesteld dat de menselijke resten die eerder deze maand gevonden werden in een massagraf van zeker 44 verschillende personen zijn. Op de plek in het west-Mexicaanse Jalisco lagen de resten in 119 tassen begraven.

De lugubere vondst werd gedaan toen omwonenden begonnen te klagen over aanhoudende stank en een grote hoeveelheid vliegen nabij een verlaten boerderij aan de rand van de stad La Primavera in Jalisco, west-Mexico, meldt de BBC. De stank bleek uit een twintig meter diepe put te komen op het vier hectare grote terrein. De buren dachten dat er een koe in gevallen was; ze hadden geen idee dat de put gevuld was met in totaal 119 zakken met menselijke resten erin. Die waren daar gedurende enkele maanden in gegooid. Lokale media spreken van de ‘gruwelput’. 

De meeste lichamen waren in stukken gezaagd, waardoor het lastig is om iedereen te identificeren. In de zakken zaten onder meer hoofden, torso’s en losse ledematen, aldus een woordvoerder van de lokale veiligheidsdienst. Tot nu toe heeft het forensisch team van het Jalisco Institute of Forensic Sciences 44 mensen weten te onderscheiden. Naar verwachting zal dat aantal de komende dagen nog stijgen, omdat nog niet alle lichaamsdelen zijn onderzocht.

Dna-onderzoek

Omdat de lichaamsdelen in slechte staat verkeren, moet dna-onderzoek uitsluitsel geven over de identiteit van de slachtoffers. Dat kan nog maanden duren. Volgens een lokale organisatie die helpt zoeken naar vermiste personen, zijn er eveneens te weinig forensisch onderzoekers om de klus te klaren en is er bij de autoriteiten op aangedrongen meer experts te sturen.

Het is niet bekend wie er verantwoordelijk is voor het massagraf. ,,Sommige mensen zeggen dat ze jonge mensen met de tassen zagen aankomen, maar verder niets’’, aldus een lokale journalist tegen de BBC.

Drugsgeweld

Voor experts is de vondst een teken dat het drugsgeweld in het gebied toeneemt. Volgens maatschappelijke organisaties zijn de afgelopen jaren meer dan 8000 mensen verdwenen in Jalisco. Er zijn ook tal van drugslaboratoria gevonden in de nabijgelegen bossen. Maar een put met menselijke resten is iets totaal nieuws. 

,,Het is tekenend voor de straffeloosheid en de inefficiëntie van de autoriteiten’’, stelt Francisco Jiménez Reynoso, een onderzoeker van de Universiteit van Guadalajara tegen BBC Mundo. Tegelijkertijd woedt er een oorlog over een intern conflict binnen Jalisco Nueva Generación Cartel (CJNG), een van de meest gewelddadige drugskartels in het land. Het conflict leidt tot een toename van het aantal moorden en verdwijnen, erkennen ook de autoriteiten.