Volledig scherm
Roberto Alvim, minister van Cultuur. © AP

Minister Brazilië citeert nazikopstuk Goebbels en wordt ontslagen: ‘Ongelukkig toeval’

De Braziliaanse minister van Cultuur moet op zoek naar een nieuwe baan, omdat hij uitspraken deed die gelijkenissen vertonen met een toespraak van nazikopstuk Joseph Goebbels. President Jair Bolsonaro ontsloeg bewindsman Roberto Alvim nadat daar grote ophef over was ontstaan.

Voormalig theaterdirecteur Alvim raakte in opspraak doordat er een filmpje opdook van zijn speech. ,,De Braziliaanse kunst van het komende decennium zal heroïsch en nationaal zijn”, hield hij zijn toehoorders voor. Op de achtergrond was muziek te horen uit een opera van Wagner, de favoriete componist van Hitler.

Nadat de beelden via sociale media naar buiten kwamen, werd ‘Goebbels’ in Brazilië trending topic op Twitter. De beruchte propagandachef van de nazi’s had vele tientallen jaren eerder vergelijkbare uitspraken gedaan. Parlementariërs riepen meteen op tot het ontslag van Alvim, die op de radio beklemtoonde dat hij géén nazi is.

De minister zei dat hij niet wist dat hij Goebbels citeerde. Hij sprak over een ‘ongelukkig retorisch toeval’ in slechts één zin. Bolsonaro nam daar geen genoegen mee. Hij stelde dat de positie van zijn minister onhoudbaar was geworden en benadrukte volledig achter de joodse gemeenschap te staan.

  1. Stuntdubbel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgeschoten tijdens schietpartij met ex

    Stuntdub­bel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgescho­ten tijdens schietpar­tij met ex

    Er heeft afgelopen woensdag een opmerkelijke schietpartij plaatsgevonden voor een miljoenenvilla in het Amerikaanse Yellow Springs. Cheryl Sanders (59), een bekende stuntvrouw uit Hollywood, werd er doodgeschoten door haar ex-man Lindsey Duncan. Die laatste zegt nu dat hij door zijn ex-vrouw en haar huidige man werd opgewacht bij zijn huis. Ze waren gewapend en richten een wapen op hem en zijn vrouw. Hij kon niet anders dan zelf als eerste schieten.