Volledig scherm
Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in Kansas. © ANP

Minister Kaag pleit bij Amerikanen voor Strafhof

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft bij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gepleit voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Pompeo kondigde vorige week aan geen visa meer te verstrekken aan medewerkers van het Strafhof die onderzoek doen naar vermeende Amerikaanse oorlogsmisdaden in Afghanistan. Kaag en Pompeo spraken elkaar in een voorstad van Kansas City rond een bijeenkomst ter voorbereiding op een groot internationaal zakencongres dat op 4 en 5 juni in Den Haag wordt gehouden.

Het Nederlandse kabinet is niet blij met de Amerikaanse stap. ,,We moeten elk moment aangrijpen om onze positie te belichten. Hoe wij hechten aan internationale samenwerking’’, aldus Kaag. Pompeo herhaalde zijn standpunt.

De Amerikanen zijn geen lid van het ICC en hebben zich vanaf het begin tegen de instelling gekeerd. De VS vreest aantasting van de soevereiniteit. Pompeo dreigde met meer maatregelen tegen het ICC als dat haar koers niet wijzigt.

Het Internationaal Strafhof bekijkt of Amerikaanse militairen en CIA-agenten betrokken zijn bij foltering van gevangenen in Afghanistan. Het ICC zet het onderzoek voort.