Minister Yesilgöz bezoekt Irak om IS-terroristen voor het gerecht te krijgen
Nederland heeft Irak om steun gevraagd voor het vervolgen van terroristen van Islamitische Staat (IS) en het bieden van hulp aan slachtoffers. ,,Het is van groot belang dat Irak en Nederland samen optrekken in het vervolgen van IS-terroristen en het bieden van hulp aan slachtoffers”, stelt minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) tijdens een bezoek aan Irak.
In 2014 werden door IS duizenden Jezidi-mannen vermoord en vrouwen verkracht en verkocht als slaaf. De Tweede Kamer erkende dit vorig jaar formeel als een genocide. Het vergaren van bewijs voor berechting blijkt echter lastig. Dat moet volgens Nederland plaatsvinden op de plek waar de misdaden zijn begaan en de slachtoffers zijn gemaakt.
Vorige week bepaalde een Rotterdamse rechtbank opnieuw dat Nederland twaalf vrouwen en hun kinderen uit Syrië moet terughalen. Ook in februari werden vrouwen en kinderen opgehaald uit Syrië na een rechtsuitspraak. Het kabinet zet echter nog steeds in op berechting in de regio. ,,Dat betekent dat we niet zonder meer uitreizigers ophalen uit IS-gebied. Het kabinet wil koste wat het kost straffeloosheid voorkomen”, zegt de minister.
,,Mensen die willens en wetens ons land hebben verlaten om zich aan te sluiten bij een strijd die gericht is op het vernietigen van alles waar wij voor staan. Zich hebben aangesloten bij een terroristische organisatie. Die mogen hun straf niet ontlopen. Nederland trekt daarom samen op met Irak en andere landen in de vervolging van IS-terroristen, om straffeloosheid te voorkomen”, aldus Yesilgöz.
Nog steeds in angst
Hewan Omer, directeur in Irak van de Free Yezidi Foundation, een IS-overlevende, benadrukte dat de Jezidi-gemeenschap (een religieuze en etnische Koerdische minderheidsgroepering die met name in het noorden van Irak leven) gerechtigheid wil.
,,We bedanken Nederland voor hun steun, en dat mensen nog steeds naar ons luisteren.” Acht jaar na de genocide leven Jezidi-slachtoffers nog steeds in angst, ook in Nederland. ,,Daarom willen we dat er tastbare acties worden ondernomen. Het is belangrijk dat de internationale gemeenschap helpt om IS-strijders te vervolgen.”
Yesilgöz benadrukte dat Nederland ook gerechtigheid wil voor Jezidi’s. ,,Ik wil dat de daders voor de rechter komen. De voorkeur is om het hier in de regio te doen, en als het niet anders kan bij ons in Nederland. Het mag niet zo zijn dat de mensen die zich bij een terroristische organisatie hebben aangesloten en de meest vreselijke daden tegen de Jezidi-gemeenschap hebben gepleegd, straffeloos blijven.”
Yesilgöz sprak in Bagdad met het onderzoeksteam van de Verenigde Naties (Unitad). ,,Unitad is al jaren bezig met het verzamelen van bewijs van de gruwelijke daden van IS. Daarbij kan je denken aan genocide, oorlogsmisdaden en gruwelijkheden zoals de verkrachting van Jezidi-meisjes en -vrouwen. Het is van belang dat de bewijsvergaring tegen Nederlandse uitreizigers zich niet alleen richt op deelname aan terroristische organisaties en terroristische misdrijven, maar ook op het plegen van misdaden tegen de menselijkheid.”
Nederland heeft ook een bedrag van 150.000 euro toegezegd om te investeren in Unitad, zodat Nederland meer bewijsmateriaal kan verzamelen tegen IS-verdachten in Nederland.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUM
Franse vrouw in tranen als haar verkrachter als vrij man rechtszaal verlaat: ‘Is dit nog normaal?’
,,Is dit nog normaal? Op deze manier krijgen misbruikte vrouwen nooit gerechtigheid.” In een filmpje op sociale media klaagt de Franse Karine (25) over de straf die haar verkrachter opgelegd kreeg. Haar emotionele reactie maakt diepe indruk in Frankrijk. -
Navo verklaart oorlog aan klimaatverandering
De Navo, altijd defensief van aard, verklaart de komende twee dagen de oorlog aan de klimaatverandering. Die wordt één van de centrale thema’s in het nieuwe strategisch concept, het Navo-werkprogramma voor de komende tien jaar. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.
-
Tropische storm Bonnie blijft uit, ABC-eilanden halen opgelucht adem
De aangekondigde tropische storm die woensdag over Curaçao, Aruba en Bonaire zou trekken, heeft geen grote gevolgen gehad. Op de eilanden is daarom met opluchting gereageerd. Volgens minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas blijkt hieruit dat Curaçao een gezegend land is, hij dankte God voor het uitblijven van grote schade. -
PREMIUM1
Lab Marc Van Ranst doet ontdekking over coronatesten: ‘Dit kan een gamechanger zijn’
De afgelopen twee jaar pompten overheden vele miljoenen euro's in pcr-testen om naar corona te speuren. Wat als we die dure testen binnenkort vaarwel kunnen zeggen? Het lab van de Belgische topviroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) komt waarschijnlijk met een uitweg. ,,Dit kan een gamechanger zijn.” -
PREMIUMIn kaart
Abortusvrijheid wint overal ter wereld terrein, maar toch is er vrees voor de anti-abortuslobby
Heeft het schrappen van het nationale recht op abortus in de Verenigde Staten ook effect op andere landen? Vrouwenrechtenorganisaties vrezen dat de Amerikaanse anti-abortuslobby het vizier vanaf nu meer op het buitenland richt, waaronder Europa. ,,Terwijl het in veel landen juist de andere kant opging.’’ Bekijk op onze wereldkaart hoe de regelgeving per land is.