Volledig scherm
De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, neemt een minuut stilte in acht. © REUTERS

Minuut stilte voor slachtoffers vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland is maandag om 14.11 uur (02.11 uur Nederlandse tijd), exact één week na de dodelijke vulkaanuitbarsting op White Island, een minuut stilte gehouden om de slachtoffers van het natuurgeweld te herdenken. Het drama heeft inmiddels aan 16 mensen het leven gekost, naar de lichamen van twee mensen wordt nog gezocht.

Op het moment van de vulkaanuitbarsting bevonden zich 47 mensen op het eiland. Het gaat om personen uit Nieuw-Zeeland, Australië, de Verenigde Staten, Duitsland, China, Maleisië en Groot-Brittannië. Zeker 26 slachtoffers liggen nog in het ziekenhuis met ernstige brandwonden.

Volgens politiecommissaris Mike Bush wordt absolute prioriteit gegeven aan de identificatie van de gevonden lichamen en aan de zoektocht naar de twee personen die nog worden vermist. Door de moeilijke en gevaarlijke werkomstandigheden op het eiland kan die zoekactie echter nog dagen duren. 

Identificatie

In totaal zijn nu zestien lichamen geïdentificeerd. Vandaag werden de Australiërs Jessica Richard (20), Jason David Griffiths (33), Martin Berend Hollander (48) en Kristine Elizabeth Langford (45) formeel geïdentificeerd. Eerder gebeurde dat al met de Nieuw-Zeelander Tipene Maangi (23) en de Australiërs Zoe Ella Hosking (15), Karla Michelle Mathews (32), Gavin Brian Dallow (53), Anthony James Langford (51), Krystal Eve Browitt (21), Berend ‘Ben’ Lawrence Hollander (16) en Matthew Robert Hollander (13).

Volledig scherm
Reddingswerkers op het eiland proberen de achtergebleven lichamen terug te halen. © EPA
  1. Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

    Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

    Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie weer een stem te geven. Ze maakten een gedetailleerde scan van het strottenhoofd van priester Nesyamun, maakten daar een 3D-print van en zorgden er met speciale apparatuur voor dat de gekopieerde keel echt geluid kon produceren. Het resultaat: één seconde van Nesyamuns stem. ,,Dit moeten gelovigen hebben gehoord als de priester ze toezong.”
  2. Rusland piekert over mysterieuze zwangerschap tienermeisje: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

    Rusland piekert over mysterieu­ze zwanger­schap tienermeis­je: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

    Rusland is in de ban van de prille, vooralsnog mysterieuze zwangerschap van de 13-jarige Daria uit de stad Zheleznogorsk. Volgens de aanstaande moeder is haar piepjonge vriendje Ivan (10) ‘honderd procent zeker’ de vader van de baby, maar experts stellen dat zoiets vanwege zijn leeftijd onmogelijk is. ,,Onderzoek heeft aangetoond dat hij nog niet in de puberteit zit en geen actieve zaadcellen heeft.” De politie vermoedt dat het meisje seksueel misbruik door een volwassene verzwijgt.