Volledig scherm
Jennifer Haynes. © Screenshot 10 Minutes Australia

Misbruikslachtoffer met 2500 persoonlijkheden euforisch na veroordeling van ‘horrorvader’

Richard Haynes, een 74-jarige Australiër die zijn dochter Jennifer van haar vierde tot haar elfde levensjaar op gruwelijke wijze seksueel misbruikte, is tot 45 jaar celstraf veroordeeld, nadat zes van de in totaal 2500 persoonlijkheden van de vrouw tegen hem hadden getuigd. Het slachtoffer ontwikkelde de persoonlijkheden om zich van kinds af aan te wapenen tegen het misbruik en de ongekende trauma's die daardoor ontstonden. 

Het traject naar de veroordeling van Richard Haynes is uniek, omdat justitie in Australië niet alleen de inmiddels volwassen Jennifer ondervroeg, maar ook vijf van haar persoonlijkheden die in leeftijd variëren van 4 jaar tot de tienerleeftijd. Alle zes de persoonlijkheden werden door psychologen erkend en uiteindelijk ondervraagd. Dat leverde een vuistdik dossier op waarin de zes (Jennifer en vijf persoonlijkheden met andere namen en karakters) uitgebreid hun schokkende verhaal doen. 

De resterende persoonlijkheden van de circa 2500 werden, zo melden Australische media, niet ondervraagd omdat die allemaal ouder dan 11 jaar zijn (de leeftijd dat het misbruik stopte, red.) en vooral door Jennifer Haynes worden gebruikt om om te kunnen gaat met haar ongekende jeugdtrauma's. Alle persoonlijkheden hebben een eigen naam, stem, gezichtsuitdrukkingen en een verschillend intelligentie- en herinneringsniveau. Net als de zes die getuigden, zijn overigens ook de andere persoonlijkheden bevestigd door het legertje psychologen en psychiaters dat de in geestelijke nood verkerende vrouw al jaren bijstaat. 

In een vorige maand opgenomen interview (zie onder) met Jennifer Haynes, haar advocaat en psycholoog, blikte de vrouw al vooruit op de beoogde veroordeling van haar horrorvader tegen wie in eerste instantie 25 jaar cel was geëist. Ze vertelt in het vraaggesprek onder meer dat één van de zes getuigende persoonlijkheden tijdens het misbruik ontstond. ,,Dan was ik een bevreesd meisje dat haar noodlot zingend onderging. Als het misbruik voorbij was, drukte ik mijn zingende ‘ik’ direct naar de achtergrond. Oftewel: ik was niet misbruikt, maar feitelijk zij. Op die manier kon ik het nog enigszins verdragen. En als het weer gebeurde, kon ik me wapenen door haar weer in mijn hoofd tevoorschijn te halen.”

Stilzwijgen

Jennifer Haynes en haar op dat moment niet actieve alterego's sprongen zo ongeveer een gat in de lucht toen de rechter gisteren zijn vonnis voor de man (45 jaar in plaats van 25 jaar) wereldkundig maakte. ,,Het doet me goed dat ik nu zeker weet dat ik mijn vader nooit meer hoef te zien.” Richard Haynes werd op 25 punten veroordeeld waaronder verkrachting en geestelijk en lichamelijk misbruik van zijn destijds minderjarige dochter. De vader heeft na jaren stilzwijgen en ontkenning inmiddels alle feiten bekend. 

De vrouw kwam pas toen ze 39 jaar was naar voren met haar heftige verleden, omdat ze het misbruik diep had weggestopt en haar persoonlijkheden haar daarbij hielpen. Nu haar vader achter de tralies zit, heeft Jennifer Haynes volgens eigen zeggen eindelijk haar leven weer ‘een beetje terug’. De verwachting van experts is dat het gigantische aantal van 2500 persoonlijkheden uiteindelijk veel minder zal worden nu ze zeker weet dat haar vader haar nooit meer iets kan aandoen. 

Unieke zaak

Na de veroordeling dankte de vrouw met wat heet een meervoudige persoonlijkheidsstoornis justitie en de rechter voor het begrip dat ze kreeg voor haar complexe en unieke zaak. ,,Ik ben in extase en naar omstandigheden de gelukkigste vrouw die er is. Heel lang was ik bang dat mijn getuigenverklaringen en die van de anderen niet zouden worden geloofd. En ook dat ik opnieuw verklaringen moest afleggen om vervolgens in gedachten alle drama's weer op te moeten rakelen. Dat hadden ik en mijn andere persoonlijkheden niet aan gekund.” Ze is ook haar persoonlijkheden ‘uiterst dankbaar’ voor de positieve manier waarop ze samenwerkten. ,,Ik ben blij dat ik al die anderen ‘ikken’ heb.”