Holly.
Volledig scherm
Holly. © Katmai National Park & Preserve

Moddervette Holly (638 kilo) winnares van ‘dikke berenweek’ Alaska

Het Katmai National Park in Alaska heeft een wel heel voluptueuze berin uitgeroepen tot de allerdikste beer van dit moment. Het gaat om de volwassen Holly, die momenteel naar schatting ruim 638 kilo weegt: ruimschoots het gewicht van een met voedsel volgestouwde vrieskist. Een paar maanden geleden was het vrouwtje nog aan de magere kant. ,,De beren vreten zich nu vol om vetreserves te kweken waarmee ze de winter kunnen doorkomen.”

De parkleiding houdt jaarlijks een competitie in het kader van ‘dikke berenweek’. De afgelopen dagen kon op de website en Facebook van het natuurreservaat worden gestemd op in totaal twaalf flink uit de kluiten gewassen beren die in korte tijd aanzienlijk in omvang toenamen. Daarbij staan veelzeggende voor- en nafoto's waaruit blijkt dat de ‘obesitasberen’ in Katmai het inderdaad op een vreten hebben gezet. Zo zijn beren en berinnen te zien waarvan in juli de ribben nog konden worden geteld, maar die nu het stadium van mollig ruimschoots zijn gepasseerd. 

Volgens de parkleiding is het feit dat beren in een paar maanden tijd opzwellen een gangbaar natuurverschijnsel. ,,Ze zijn kerngezond en vallen, als de temperaturen dalen en de winterslaap begint, vanzelf weer ettelijke kilo's af”, zo laat het reservaat weten. Winnares Holly, die bijna 24 uur per dag zalm naar binnen schrokt, wordt door het Katmai National Park ‘een beroemdheid’ genoemd. ,,Ze is dik, vadsig en zit lekker in haar vel. Zo haalt ze het makkelijk tot de lente. Holly is met recht de koningin van de corpulentie oftewel zwaarlijvigheid. En ze mag die titel een jaar lang dragen.”