Mogelijk goed nieuws voor prijzen aan de pomp: OPEC+ houdt vast aan huidige olieproductie
De olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan houden vast aan de huidige olieproductie. Dat maakten zij deze middag bekend. Dit kan goed nieuws betekenen voor automobilisten. Doorgaans zijn de productieafspraken van grote invloed op de olieprijzen en bepalen ze zo mede de prijzen aan de pomp.
De landen hadden ook kunnen besluiten tot extra productieverlaging. De zogeheten OPEC+ (met Saudi-Arabië als dominante partij en met Rusland en enkele andere niet-leden) besloot in oktober dagelijks 2 miljoen vaten minder olie op te pompen, om zo een daling van de olieprijzen tegen te gaan. Daarmee stutten ze de olieprijs maar dat kan hogere prijzen aan de pomp tot gevolg hebben.
De landen claimden dat de economisch mindere tijden de vraag naar de grondstof drukten en vonden de ingreep daarom gerechtvaardigd. Het leidde tot een boze reactie van de Amerikanen, die de Saudi’s ervan beschuldigden partij te kiezen voor Rusland in de oorlog met Oekraïne. Hogere olieprijzen zijn in principe goed voor de Russische oorlogskas. Westerse consumenten zien die gestegen prijzen vooral terug in hoge inflatiecijfers.
De dertien leden van de OPEC vergaderden zaterdag ook al. Daarbij ging het niet over het prijsplafond dat de landen van de G7 en de Europese Unie vrijdag hebben afgesproken voor Russische olie. Het wordt scheepvaartbedrijven en verzekeraars uit die landen verboden om mee te werken aan handel in Russische olie als die voor meer dan 60 dollar per vat wordt verkocht. In de EU is het vanaf maandag bovendien verboden om Russische olie te importeren die over zee wordt aangevoerd.
Sancties
Het is nog onzeker wat de sancties zullen doen met de olieprijzen. Het Kremlin heeft aangegeven niet mee te werken aan het prijsplafond en onderzoekt nog hoe het op de nieuwste strafmaatregel van het Westen zal reageren. India en China slaan nog gretig Russische olie in, en als grote hoeveelheden van die grondstof ineens wegvallen op de wereldmarkt, kan dat de prijzen de hoogte in jagen.
Een vat Brentolie, een belangrijke maatstaf voor de wereldwijde olieprijzen, is nu ruim 85 dollar waard. Maar Rusland verkoopt zijn olie al tegen kortingen vanwege de oorlog, waardoor het prijsplafond voorlopig weinig verschil lijkt te maken. Ook ligt de maximumprijs ruim boven de productiekosten voor olie in Rusland, waardoor de export ervan de Russische schatkist nog steeds geld blijft opleveren.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Column Willem van Hanegem | Oranje kan alleen de halve finale halen als we inzien dat het tegen de VS niet goed was
Willem van Hanegem is niet onder de indruk van het spel van Argentinië, de tegenstander van Nederland in de kwartfinale. Maar ook bij Oranje is er nog veel werk aan de winkel, schrijft hij in zijn column. ,,De halve finale is mogelijk, maar alleen als we inzien dat het tegen Amerika gewoon niet goed genoeg was.’’ -
Finland gaat mogelijk zónder Zweden voor het Navo-lidmaatschap
Als Finland niet op korte termijn kan toetreden tot de Navo mét Zweden, dan moeten de Finnen zich desnoods zonder het buurland bij het militaire bondgenootschap voegen. Dat suggereert de Finse minister van Buitenlandse Zaken. Turkije blokkeert vooralsnog de gezamenlijke wens van de Scandinavische landen om toe te treden. -
Zes kinderen in Oostenrijkse wijnkelder ontdekt, onder wie een baby
In een wijnstreek in het uiterste noordoosten van Oostenrijk zijn zes kinderen in een wijnkelder ontdekt die nergens staan ingeschreven en bij de overheden niet bekend waren. De vermoedelijke 54-jarige vader is aangehouden, meldde de politie in Hadres.
-
Spaanse politie arresteert verdachte van reeks bombrieven, onder andere aan Oekraïense ambassade
De Spaanse politie heeft de vermeende afzender gearresteerd van de reeks bombrieven die eind vorig jaar werden bezorgd bij onder andere de Oekraïense ambassade in Madrid en het kantoor van premier Pedro Sanchez. Het gaat om een 74-jarige gepensioneerde, melden Spaanse media. -
-
-
Juwelen van nicht van Napoleon gestolen in Frans museum: geschatte waarde van 110.000 euro
Juwelen van Mathilde Bonaparte, een nicht van Napoleon Bonaparte, zijn in de nacht van afgelopen zaterdag op zondag gestolen uit het Hébert-museum in de Franse gemeente La Tronche, in de buurt van de zuidoostelijke stad Grenoble. De dieven zouden naar schatting 110.000 euro hebben buitgemaakt. -
PREMIUM6
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer