De Boliviaanse president Evo Morales.
Volledig scherm
De Boliviaanse president Evo Morales. © AP

Morales koerst af op tweede ronde bij presidentsverkiezing Bolivia

De kans lijkt groot dat er een tweede verkiezingsronde nodig is om te bepalen wie de nieuwe president van Bolivia wordt. Nadat 83 procent van alle stemmen is geteld, ligt de huidige president Evo Morales aan kop met ruim 45 procent van de uitgebrachte stemmen. Zijn directe rivaal Carlos Mesa staat op bijna 38 procent. 

Omdat geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen haalt, of 40 procent met minimaal 10 procent verschil met de tegenstander, zal op 15 december een tweede ronde volgen. De 59-jarige Morales zegt overigens nog steeds in een directe overwinning te geloven. De stemmen die nog moeten binnenkomen zijn die uit afgelegen dorpen, waar zijn aanhang traditioneel gezien groot is.

In 2006 won Morales voor de eerste keer de presidentsverkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land. Hij was de eerste president van inheemse komaf. Tien jaar later probeerde hij de grondwet te wijzigen om er een vierde termijn als president aan vast te kunnen knopen. Dat omstreden voorstel werd afgewezen. Morales won vervolgens wel een rechtszaak, waarin werd geoordeeld dat het tegen zijn mensenrechten is om hem niet aan de verkiezingen deel te laten nemen. En dus is hij toch weer verkiesbaar. 

Morales is in Latijns-Amerika nu al het langst aan één stuk aan de macht. Onder zijn leiding kende Bolivia een lange periode van politieke en economische stabiliteit. Maar door de langzame economische groei, mogelijke overheidscorruptie en anti-democratische praktijken lijken steeds meer Bolivianen zich van hem af te keren.

De Boliviaanse presidentskandidaat Carlos Mesa in de Boliviaanse hoofdstad La Paz.
Volledig scherm
De Boliviaanse presidentskandidaat Carlos Mesa in de Boliviaanse hoofdstad La Paz. © REUTERS