Volledig scherm
Speciaal aanklager Robert Mueller. Archieffoto. © REUTERS

Mueller: conclusies Ruslandonderzoek niet volledig weergegeven

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft in een brief aan de Amerikaanse minister van Justitie William Barr geklaagd dat diens samenvatting van vier pagina’s van zijn Ruslandonderzoek de conclusies geen recht doen. Dat schrijft de Washington Post. Vandaag moet Barr voor het Gerechtelijk Comité in de Senaat getuigen.

In de brief, die Mueller al op 27 maart gestuurd zou hebben, klaagt de speciaal aanklager dat Barrs samenvatting ‘de context, aard en de inhoudelijke conclusies van het onderzoek niet volledig weergeeft’. 

,,Er heerst nu verwarring bij de mensen over belangrijke aspecten van onze onderzoeksresultaten”, schreef Mueller. ,,Dit dreigt een van de doelen te ondermijnen waarvoor het departement het onderzoek in de eerste plaats aangevraagd heeft: het verzekeren van het publieke vertrouwen in de uitkomsten van het onderzoek.”

Lees verder onder de foto...

Volledig scherm
De Amerikaanse minister van Justitie William Barr. © Photo News

Mager bewijs

Barr liet in zijn samenvatting doorschemeren dat Mueller geen bewijzen gevonden had van samenzwering tussen presidentscampagne van toenmalige presidentskandidaat Donald Trump en Rusland. In zijn samenvatting noteerde Barr eveneens dat Mueller niet had kunnen concluderen dat Trump justitie belemmerd zou hebben in haar werking. Barr liet tijdens een mondelinge toelichting weten dat hij en zijn inmiddels opgestapte onderminister Rod Rosenstein het bewijs daarvoor ‘te mager’ vonden.

Meer dan drie weken na het vrijgeven van Barrs samenvatting werd op 18 april een geredigeerde versie van het Mueller-rapport vrijgegeven. Mueller heeft nog altijd niet zelf de conclusies van zijn onderzoek in het openbaar mogen toelichten.

Democraten eisen inzage in brief

Democraten eisen inmiddels een onderzoek naar Barrs handelswijze na het verschijnen van het rapport. Ze willen weten of de minister van Justitie op een neutrale, onpartijdige manier gehandeld heeft en of hij de veertien nog lopende strafzaken met betrekking tot het Mueller-onderzoek kan blijven overzien.

Jerry Nadler, de voorzitter van de gerechtelijke Kamercommissie in het Huis van Afgevaardigden, heeft van het ministerie van Justitie geëist dat het Congres voor tien uur morgenochtend inzage in Muellers brief krijgt. Andere Democraten riepen al op Barr af te zetten en pleiten ervoor dat Mueller zelf komt getuigen.

  1. Ontsnapte Russin weer in quarantaine, Nederlandse cruisegangers vlogen stiekem naar huis
    liveblog corona

    Ontsnapte Russin weer in quarantai­ne, Nederland­se cruisegan­gers vlogen stiekem naar huis

    Het dodental als gevolg van de virusuitbraak in China bedraagt inmiddels bijna 1700. Het totale aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 67.000. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 geopend waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook vandaag houden we je op de hoogte via een live-blog. Een verslag van afgelopen dagen lees je hier terug.