NASA treft op Antarctica perfect rechthoekige ijsberg aan
Wetenschappers van NASA hebben op de zuidpool een opmerkelijk fenomeen gespot. Tussen een chaotische wirwar van drijvend ijs, zagen ze plots een perfect rechthoekige ijsberg drijven. Het lijkt misschien op een geheime militaire basis of iets anders mysterieus, maar volgens kenners is het puur natuur.
De foto werd gemaakt tijdens NASA’s IceBridge-project. Daarbij worden de poolgebieden jaarlijks vanuit de lucht gefotografeerd en in kaart gebracht om te zien hoe de gigantische ijsplaten en het zee-ijs zich door de jaren heen ontwikkelen.
Deze perfect rechthoekige ijsberg dobberde rond in de buurt van de Larsen C-ijsplaat, een berg van 150 kilometer lang en 55 kilometer breed die vorig jaar losscheurde op de zuidpool en onlangs begon weg te drijven.
Dat de ijsplaat zo mooi afgelijnd is, komt niet omdat iemand het ijs heeft zitten snoeien. ,,Wellicht is ze nog maar recent afgebroken van een groter geheel”, vertelt Kelly Brunt van de universiteit van Maryland. ,,Onder invloed van de wind en de zee zal het strakke lijnenspel van deze plaat snel minder scherpe vormen aannemen.”
De grootte van de plaat is niet gemeten en is alleen op basis van een foto moeilijk in te schatten, maar Brunt vermoedt dat ze minstens 1,6 kilometer breed is.
Nagel
Het gaat dus om een natuurlijk fenomeen; er is zelfs een naam voor. Dit soort objecten worden tafelijsbergen genoemd. Brunt vergelijkt de groei ervan bij de BBC met de groei van een nagel, die er op een gegeven moment afvalt. Zo rechthoekig als nu is een tafelijsberg vermoedelijk zelden gezien.
Ook vanuit de ruimte wordt de ijsmassa in de gaten gehouden. Bekijk hieronder de lancering van de NASA-satelliet, afgelopen september:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voor Poetin mag bezoek van Chinese president Xi niet mislukken
De Chinese leider Xi Jinping komt maandag voor een driedaags bezoek naar Moskou. Vooral voor zijn Russische collega Vladimir Poetin is de topontmoeting belangrijk. -
President Macron reageert op pensioenprotesten: Wil anders gaan regeren
De Franse president Macron gaat zijn stijl van regeren aanpassen. Dat doet hij in reactie op alle pensioenprotesten, op straat en in het parlement. -
PREMIUM
Wat willen Poetin en Xi van elkaar? ‘Als China Taiwan ooit aanvalt, heeft het Russische hulp hard nodig’
De Chinese leider Xi Jinping kwam maandagmiddag aan in Moskou voor een driedaags bezoek. Later op de dag nuttigde hij met Vladimir Poetin een informele lunch. Beiden noemden elkaar een ‘goede vriend’. Maar wat willen ze nog meer? -
Enorme bestelling KFC bezorgd bij hotel Chinese delegatie in Rusland
Hard werken maakt hongerig. En mogelijk had de Chinese delegatie van president Xi Jinping in Moskou zin in buckets met kip, want talloze tassen van een restaurantketen met gefrituurde kip werden bezorgd bij hun hotel. -
PREMIUMEnergie3
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?
-
met video
Zeker 25 gewonden nadat schip in Schotland kantelt: 15 mensen naar ziekenhuis
Vlakbij Edinburgh is woensdagochtend een schip gekanteld. De Britse hulpdiensten zijn massaal aanwezig in de haven omdat er 25 gewonden zijn gevallen. -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.