Natuur herovert Venetië: helderblauw water, vissen en broedende eenden in het midden van de stad

VideoHet is bijzonder rustig in het anders met toeristen overspoelde Venetië. Door het coronavirus en de ingevoerde maatregelen van de Italiaanse overheid, is het doodstil in de straten van de Noord-Italiaanse stad, er varen geen gondels op het water en de natuur profiteert ten volle van de rust.

Nadat Italië in lockdown ging was er geen sprake meer van toeristen, en inwoners bleven thuis. Al snel kleurde het water van de anders ‘oh zo drukbevaren’ Venetiaanse kanalen helderblauw. Al snel krioelde het van de vissen. Hand in hand met die vissen gaan zwanen en aalscholvers, zwartgekleurde waterraven. En eenden voelen zich zo op hun gemak dat ze hun eieren uitbroeden bij het Piazzale Roma, een anders drukbezocht plein in de Italiaanse toeristenstad.

,,Ik denk dat we allemaal willen dat Venetië zo een tijdje blijft”, zegt Gloria Beggiato, eigenares van het Metropole Hotel. ,,Maar we kijken ook uit naar de komst van toeristen. We zouden van deze gelegenheid gebruik moeten maken om na te denken over de toekomst, hoe we een betere balans kunnen vinden tussen de stad en toerisme.”

Er circuleren online ook fake videobeelden en foto's van dolfijnen in de Venetiaanse kanalen. Die beelden zouden gemaakt zijn in de haven van Cagliari op Sardinië, op ongeveer 750 km afstand van Venetië, en zijn gephotoshopt. 

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© MARCO CAPOVILLA via REUTERS
Volledig scherm
© MARCO CAPOVILLA via REUTERS
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Er varen geen gondels op het water en de natuur profiteert ten volle van de rust.
Volledig scherm
Er varen geen gondels op het water en de natuur profiteert ten volle van de rust. © AFP

Bekijk ook de online serie Waterlanders over klimaatverandering in de wereld: