Nederlands spookschip verliest kostbare lading van Noorse klant: ‘Nog nooit meegemaakt’
videoHet Nederlandse vrachtschip dat stuurloos heen en weer deint op de metershoge golven voor de zuidwestkust van Noorwegen is een deel van zijn lading verloren. Het gaat om een gloednieuw serviceschip besteld door een Noorse maritieme dienstverlener met een waarde van maar liefst 66 miljoen Noorse kronen, zo'n 6,5 miljoen euro.
Delen per e-mail
Het serviceschip lag stevig vastgesnoerd op het dek van de Eemslift Hendrika en moet door het heen en weer rollen op de tien tot vijftien meter hoge golven zijn losgeschoten. Wanneer dat gebeurde, is nog onduidelijk, maar op foto's van vanmiddag 14.30 uur is te zien dat het groene schip verdwenen is. Ook een kraan die op het schip stond, is verdwenen. Volgens de koper heeft de Noorse kustwacht het 24 meter lange serviceschip drijvend gelokaliseerd zo'n 1,5 zeemijl (2,7 kilometer) verderop.
,,Het is een wonder dat het schip nog drijft’’, zegt technisch manager Kristian Hjertvik van AQS tegen de nieuwssite Verdens Gang (VG). ,,Het stond in de lengterichting op het dek van de Eemslift Hendrika en moet met zijn kiel in de goede richting in zee zijn terechtgekomen.’’ Het is volgens hem dus onduidelijk wanneer dat gebeurde, maar hij gaat uit van gisteravond omdat de weersomstandigheden toen slechter waren dan vandaag.
Zijn collega’s en hij volgen de ontwikkelingen op de voet. ,,We zitten al 30 jaar in de maritieme dienstverlening, maar hebben nog nooit zoiets meegemaakt’’, vult dagelijks leider Ove Løfsnæs aan. Een totale motoruitval van een transportschip evenmin. ,,In die zin is het speciaal, maar tegelijk triest voor ons.’’
Hij wil niet speculeren of het serviceschip kan worden gered. Mocht dit niet het geval zijn, dan heeft dat grote gevolgen voor het bedrijf, dat een van de grootste maritieme servicebedrijven van Noorwegen is. Het voert allerhande soorten service- en duikopdrachten uit voor aquacultuur en andere maritieme spelers.
Bunkerolie
De redding en berging van de Eemslift Hendrika hebben alle prioriteit. De belangrijkste taak van de Noorse kustwacht is om het schip te stabiliseren zodat het niet zinkt en ervoor te zorgen dat de bunkerolie aan boord niet in zee terechtkomt. Het gaat om ongeveer 350 kuub zware olie, 70 kuub diesel en 10 kuub smeerolie. Geen enorme hoeveelheden, maar wel genoeg voor milieuschade.
De kustwacht heeft een surveillancevliegtuig naar de locatie van het Nederlandse spookschip gestuurd. Dat dreef maandag op zo'n 11 kilometer ten zuidwesten van Ålesund maar bevond zich dinsdagavond op ongeveer 50 zeemijlen (zo'n 92 kilometer) ten noordwesten van de havenstad. Kustwachtschip Sortland zou volgens het hoofd van de bergingsoperatie vanmiddag moeten arriveren. ,,Ons doel is om zo snel mogelijk een sleep aan boord te krijgen’’, zegt een kustwachtwoordvoerder. ,,De grootste uitdaging is om personeel aan boord van het schip te krijgen. Omdat de golven zo hoog zijn, zal er waarschijnlijk personeel naartoe moeten vliegen. We moeten uitzoeken wanneer het weer zo’n operatie toelaat. Gelukkig lijkt het erop dat het de komende dagen rustiger wordt.’’
Slagzij
Het Nederlandse schip maakt 30 tot 40 graden slagzij en het gevaar van kapseizen bestaat nog steeds, al is dat risico kleiner dan het was. De Eemslift Hendrika, eigendom van rederij Amasus Shipping in Delfzijl, was vanuit het Duitse Bremerhaven op weg naar de Noorse havenplaats Kolvereid. Het schip kwam gisteren in de problemen door schuivende lading en maakte daardoor slagzij in een onstuimige zee met metershoge golven. De twaalf bemanningsleden werden gisteren tijdens stormachtig weer geëvacueerd.
Het Papendrechtse baggerbedrijf Boskalis gaat het op drift geraakte Nederlandse schip bergen. Ze zijn net terug uit het Suezkanaal bij Egypte waar ze een vastgelopen containerschip hebben losgetrokken, maar kunnen zich nu al weer opmaken voor een volgende bergingsklus.
Volgens woordvoerder Martijn Schuttevaer is een team van zo'n vijf medewerkers onderweg en verwachten ze deze avond aan te komen.
Als de weersomstandigheden het toelaten en de schade aan het schip is te overzien, wordt geprobeerd aan boord te komen. Een helikopter zet dan het bergingsteam af op het dek. De bergers plaatsen vervolgens een sleepverbinding op het stuurloze schip. Een ingehuurde zeesleper kan zo de Eemslift Hendrika met een sleeplijn naar rustiger water trekken.
Tweede keer
Het is voor Boskalis niet de eerste keer dat ze een schip op drift moeten zien te redden. In 2016 slaagden ze daarin met de Modern Express, een vrachtschip dat voor de kust van Spanje een enorme milieuramp dreigde te veroorzaken. Boskalis slaagde er toen met een soortgelijke operatie in om het gekapseisde schip veilig naar de haven van Bilbao te brengen.
Of dat nu ook gaat lukken, moet de komende 24 tot 48 uur duidelijk worden. ,,Het lijkt een vergelijkbare operatie. Beide schepen drijven richting de kust, maar de lading is anders en dit schip ligt dichterbij het vaste land”, zegt Schuttevaer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1921-2021
Britse prins Philip (99) overleden: een zorgzame levensgenieter in de schaduw van de Queen
Prins Philip (99), de man van de Britse koningin Elizabeth, is vrijdagochtend overleden op Windsor Castle. Dat heeft Buckingham Palace zojuist bekendgemaakt. De prins kampte al langer met een slechte gezondheid: hij werd half maart uit het ziekenhuis ontslagen na een verblijf van bijna een maand. -
video/update
Nederlands vrachtschip in problemen bij Noorwegen, reddingshelikopters in actie
De laatste vier bemanningsleden van een vrachtschip dat bij Noorwegen in de problemen was geraakt zijn geëvacueerd. Het schip vaart onder de Nederlandse vlag en begon over te hellen toen de lading aan boord was verschoven. Alle twaalf bemanningsleden zijn met een helikopter van het schip gehaald en naar de Noorse plaats Ålesund gebracht. -
PREMIUM
Grote zorgen om dreigende stop coronavaccinatie in armste landen
In maar liefst zestig landen, waaronder enkele van de allerarmste ter wereld, dreigt de vaccinatie tegen het coronavirus de komende dagen stil te vallen. COVAX - het wereldwijde samenwerkingsinitiatief om vaccins te leveren aan financieel zwakkere landen die zelf niet de slagkracht hebben om met vaccinproducenten te onderhandelen over de schaarse voorraden - heeft de afgelopen week slechts een beperkt aantal doses naar lage-inkomenslanden kunnen sturen. -
Twitter staat publicatie van gearchiveerde tweets Trump niet toe
Twitter staat niet toe dat het Amerikaanse Nationaal Archief de gearchiveerde tweets van oud-president Donald Trump opnieuw op het microblogplatform publiceert, meldt Politico. Trump heeft sinds de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers in januari een Twitter-verbod en zijn pagina is sindsdien offline gehaald. -
Turkije en EU wijzen naar elkaar in ‘sofagate’ Von der Leyen
Turkije en de Europese Unie geven elkaar de schuld van de vernederende ontvangst van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie in Ankara. Turkije beweert dat er op aanwijzing van de EU geen stoel voor haar was klaargezet. Maar volgens de EU mochten ze de ontvangstruimte vooraf niet zien.
-
VIDEO
Boskalis gaat Nederlandse vrachtschip dat stuurloos voor Noorse kust drijft bergen
Het Papendrechtse baggerbedrijf Boskalis gaat op drift geraakt Nederlands schip voor Noorse kust bergen. Het schip, de Eemslift Hendrika, raakte gisteren in de problemen en drijft nu stuurloos rond. Het zou kunnen zinken, zegt de Noorse kustadministratie (NCA). -
VS trekken laatste troepen terug uit Irak
De Verenigde Staten gaan alle resterende strijdkrachten terugtrekken die in Irak terreurgroep Islamitische Staat (IS) bestrijden. Dat hebben de twee landen vandaag afgesproken, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Als reden voor de terugtrekking verwijzen de landen naar de ‘toegenomen capaciteit’ van de Iraakse veiligheidstroepen. -
Bloedige dag in Myanmar: 82 demonstranten gedood
Bij demonstraties in de stad Bago in Myanmar zijn vrijdag zeker 82 mensen om het leven gekomen. Het was één van de bloedigste optredens van de veiligheidstroepen in Myanmar tegen de pro-democratische demonstranten sinds de machtsgreep van het leger op 1 februari, waarbij de gekozen regering van Aung San Suu Kyi werd verdreven.