Volledig scherm
Badplaats Blanes. © Shutterstock

Nederlandse (25) slachtoffer van groepsverkrachting in Blanes

Een 25-jarige Nederlandse vrouw is afgelopen weekeinde in het plaatsje Blanes aan de Costa Brava, waar zij al enkele jaren woont, door drie mannen verkracht. Op de vroege zondagmorgen wist zij te ontsnappen uit het appartement waar de meervoudige verkrachting plaatsvond. Er zijn drie verdachten geïdentificeerd en gearresteerd, maar die kwamen na het afleggen van een verklaring, gisteren voor de rechter, weer voorlopig op vrije voeten. Zij worden formeel beschuldigd van seksueel misbruik met penetratie.

,,Waarom de rechter besloten heeft dat zij weer vrijkwamen, is niet aan ons om te beoordelen’’, zei een woordvoerder van de Catalaanse politie tegen deze krant. Wel is van de drie mannen, die alle drie de Cubaanse nationaliteit hebben, het paspoort in beslag genomen om te voorkomen dat ze het land verlaten. De drie – twee jongens van 19 jaar en een man van 53 – hoefden geen borgsom te betalen. Ze mogen niet dichter dan 500 meter in de buurt van het slachtoffer komen. De twee jongsten wonen in Blanes, de man in een nabijgelegen dorp aan de kust.

Het was bij de portiek van het appartementencomplex van de twee jongens waar een inwoner zondagochtend de Nederlandse vrouw verward en half ontkleed aantrof. Zij vertelde de man wat er was gebeurd en met zijn telefoon kon zij de politie waarschuwen. Die ging onmiddellijk over tot arrestatie van de twee inwoners van de flat. De derde werd later die dag in zijn woning in Arenys de Mar aangehouden.

Park

Quote

We veroorde­len alle vormen van seksueel en huiselijk geweld en roepen alle overheden op met harde hand hiertegen op te treden

Burgemeester Àngel Canosa Fernàndez

In haar verklaring stelt de Nederlandse dat zij door de mannen eerst in een park in Blanes werd verkracht, en dat ze daarna naar de bewuste flat werd meegenomen, waar het misbruik werd voortgezet. Na onderzoek in het ziekenhuis is de vrouw inmiddels weer thuis, aldus de politiewoordvoerder.

Meer dan tweehonderd mensen kwamen deze woensdagmiddag bijeen voor het gemeentehuis van Blanes om hun afschuw te tonen over de verkrachting en hun medeleven met het slachtoffer. ,,We veroordelen alle vormen van seksueel en huiselijk geweld en roepen alle overheden op met harde hand hiertegen op te treden’’, luidde de verklaring die de burgemeester voorlas.

Verkrachting

In Spanje zijn de laatste jaren verschillende grote zaken van groepsverkrachting geweest. Vijf jonge mannen werden vorige maand in hoger beroep veroordeeld tot elk 15 jaar celstraf wegens verkrachting van een meisje tijdens de stierenrennen in Pamplona; aanvankelijk waren hun straffen lager omdat de rechters hen slechts voor misbruik zonder geweld veroordeelden, omdat de vrouw zich niet zou hebben verzet. Dat ontketende een golf van protesten in heel Spanje. Het Hooggerechtshof oordeelde uiteindelijk dat er wel sprake van geweld was en berispte de lagere rechters.

Een vergelijkbaar geval wordt op dit moment berecht in Barcelona: drie jaar geleden werd een meisje van 14 jaar in een verlaten fabriek in het stadje Manresa door zeven mannen verkracht. In deze zaak wordt binnenkort het vonnis verwacht.

  1. Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

    Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

    Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie weer een stem te geven. Ze maakten een gedetailleerde scan van het strottenhoofd van priester Nesyamun, maakten daar een 3D-print van en zorgden er met speciale apparatuur voor dat de gekopieerde keel echt geluid kon produceren. Het resultaat: één seconde van Nesyamuns stem. ,,Dit moeten gelovigen hebben gehoord als de priester ze toezong.”