Volledig scherm
De politie in Spanje tijdens een eerdere drugsoperatie, foto ter illustratie © AFP

Nederlandse drugsbazen opgepakt bij megaoperatie in Spanje

De Spaanse politie heeft in Catalonië een netwerk opgerold dat onder leiding van Britten en Nederlanders enorme hoeveelheden marihuana kweekte en naar Engeland en Nederland smokkelde.

Volgens de Guardia Civil is 2700 kilo marihuana in beslag genomen en zijn 25 mensen in de leeftijd van 20 tot 60 jaar gearresteerd in een politieactie die de grootste in zijn soort (in Spanje) wordt genoemd.

Behalve uit Nederland en Groot-Brittannië komen de verdachten uit Brazilië, Litouwen, Moldavië, Roemenië en Spanje. De politie kwam dit marihuananetwerk op het spoor toen 400 kilo marihuana en 20 kilo hasj werd gevonden in een lading groenten in een vrachtwagen die naar Nederland ging. De politie ontdekte dat de bende in verschillende plaatsen in Baskenland en Catalonië activiteiten ontplooide en dagelijks partijen drugs exporteerde.

Er is huiszoeking gedaan in zeventien woningen en hallen. Twee kwekerijen in de buurt van Barcelona en Tarragona zijn ontmanteld. In Cabrera del Mar, ten noorden van de Catalaanse hoofdstad, is een laboratorium aangetroffen waar cannabis tot vloeibare hasj werd verwerkt en in kleine capsules werd gestopt voor individuele afnemers.

Behalve drugs zijn ook tonnen groenten en fruit in beslag genomen die de bende gebruikte om smokkelwaar tussen te verstoppen. Deze levensmiddelen zijn door de Guardia Civil aan het Rode Kruis overgedragen. De bende had volgens Spaanse media bedrijven opgezet als dekmantel voor de talrijke illegale praktijken.

  1. Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelingendiscussie VS op scherp
    VIDEO

    Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelin­gen­dis­cus­sie VS op scherp

    De trieste foto van Óscar Alberto Martínez Ramírez en zijn 23-maanden oude dochtertje Valeria, liggend aan de oever van de rivier Rio Grande, schokt Amerika en de rest van de wereld. Het beeld van het tweetal, samen verdronken op weg naar een onzekere toekomst in de Verenigde Staten, staat symbool voor de migratiecrisis waarmee het land te kampen heeft. En de moed der wanhoop waarmee vluchtelingen de helse, en soms dodelijke, tocht aanvaarden.