Nederlandse wetenschappers ontdekken: Java-apen inzetbaar in strijd tegen coronavirus
De krabbenetende makaak, beter bekend als de Java-aap, is inzetbaar om nieuwe medicijnen en experimentele vaccins te testen in de strijd tegen het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer het Nederlandse apencentrum Biomedical Primate Research Centre (BPRC), zo valt te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
Apen worden in Nederland vooral gebruikt voor onderzoek naar hersenziekten zoals multiple sclerose, medicijnen en vaccins. In het BPRC wordt onder andere onderzoek gedaan naar vaccins voor aids, malaria en tuberculose. Het gaat om 100 resusapen, 48 marmosets en 40 Java-apen. Die laatste soort blijkt bevattelijk voor het coronavirus. De onderzoekers, die onder meer samenwerkten met het Erasmus MC, troffen het virus na blootstelling aan in de longen, darmen, neus- en keelvocht en in de milt.
Longen beschadigd
De longen van de apen bleken bovendien beschadigd. ,,Het onderzoek toont aan dat een infectie met COVID-19 inderdaad kan leiden tot een longziekte, vergelijkbaar met COVID-19 bij de mens”, schrijven de onderzoekers. ,,Hiermee laten we zien dat Java-apen inzetbaar zijn in de strijd tegen de COVID-19-pandemie.”
De resultaten van het onderzoek bieden (internationale) wetenschappers de mogelijkheid hun experimentele vaccins en medicijnen te evalueren, meldt BPRC.
Antistoffen
Het Erasmus MC is al langer bezig met een onderzoek naar een mogelijk vaccin tegen het coronavirus. Recent onderzoek van het medisch centrum liet al zien dat apen antistoffen maken die het virus uitschakelen.
En uit Chinees onderzoek kwam naar voren dat apen maar één keer besmet kunnen worden en dat ze dus inderdaad door die antistoffen beschermd worden tegen het virus.
Apencentrum
Het BPRC, een van de grootste met publiek geld gefinancierde apenproefdiercentra in Europa, werkt al langer nauw samen met het Erasmus MC en het Nederlands Herseninstituut (NIN). Vanwege de coronacrisis wordt die samenwerking dit jaar geïntensiveerd.
Toch is het de bedoeling dat het aantal proeven met apen in de komende jaren sterk wordt teruggeschroefd. BPRC beloofde na een gesprek met minister Ingrid van Engelshoven (Wetenschap) dat het aantal proeven in 2025 met maar liefst 40 procent zou worden teruggebracht.
Er vinden in het centrum nu nog jaarlijks gemiddeld 200 tot 250 proeven met apen plaats. Dat wordt de komende jaren stapsgewijs teruggebracht tot gemiddeld 120 tot 150 tests per jaar. Verder is de instelling al begonnen om het aantal gefokte apen bestemd voor de proeven terug te brengen.
Kritiek
Dierenbelangenorganisatie Animal Rights is tevreden met de daling, maar ziet liever dat het apentestcentrum helemaal de deuren sluit. ,,De overheid wil het aantal proeven op apen verminderen. We juichen dit beleid toe maar enkel als het leidt tot volledige sluiting van het BPRC”, zei een woordvoerder vorig jaar.
In september demonstreerden ongeveer tweehonderd dierenrechtenactivisten tegen proeven op penseelapen in het apentestcentrum. Ze liepen in optocht van een winkelcentrum naar het pand van BPRC, met spandoeken met onder meer de tekst ‘Sluit de apenhel van Rijswijk’.
De dieren in kwestie worden geïnjecteerd met een middel dat de symptomen van de ziekte van Parkinson opwekt. ,,Ze verliezen gewicht, worden apathisch en zitten trillend in hun kooi. Dit kan echt niet meer,” zei oprichter Robert Molenaar van Animal Rights. Animal Rights en Een Dier Een Vriend vinden deze tests niet meer van deze tijd.
Minder leuk lot
Hoewel de omstandigheden in de loop der jaren zijn verbeterd, wacht de meeste apen in Rijswijk nog altijd een minder leuk lot. Van de 1.500 apen werden er in 2017 ruim 300 ingezet voor medische experimenten. Bijna de helft daarvan overleefde de proeven niet. De dieren werden opzettelijk besmet met ernstige ziektes, zoals tuberculose, malaria, MS en influenza.
Het BPRC ontvangt jaarlijks 9,5 miljoen euro van het Rijk. Een deel van dat geld wordt besteed aan de ontwikkeling van proefdiervrije technieken.
Bekijk hieronder al onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM4
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Aanvaller met mes bij metrostation in hart van Europese wijk in Brussel, drie gewonden
Een 30-jarige man heeft in een metrostation in het hart van de Europese wijk van Brussel mensen aangevallen met een mes. Er is sprake van drie gewonden, waarvan er één in levensgevaar zou verkeren. Dat meldt de politie. Zij heeft de dader aangehouden, zegt de burgemeester. Justitie heeft geen aanwijzingen dat het om een terreurdaad zou gaan. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Nederlands consulaat in Istanboel dicht voor publiek om dreiging
Het Nederlandse consulaat-generaal in Istanboel is tijdelijk dicht voor het publiek in verband met een verhoogde dreiging van een aanslag op westerse doelen. Hoe lang mensen niet terecht kunnen bij de vertegenwoordiging in de Turkse stad, kan een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken niet zeggen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
Forse beloning voor traceren Nederlander die in 2020 in Spanje ontvoerd werd
De familie van een in 2020 in de Spaanse badplaats Marbella ontvoerde Nederlander van Marokkaanse komaf heeft 100.000 euro beloning uitgeloofd voor de tip die naar zijn verblijfplaats leidt. De ontvoering is al 2,5 jaar onderwerp van een geheimgehouden onderzoek van de politie in Málaga, die volgens de familie niets van zich laat horen. -
-
-
Schutter Californië draaide door vanwege reparatierekening van 100 dollar
De man die wordt vervolgd wegens het doden van zeven mensen bij twee champignonkwekerijen in Half Moon Bay, in de Amerikaanse staat Californië, draaide door omdat hij van zijn baas moest opdraaien voor reparatiekosten van 100 dollar. Dat blijkt uit de eerste verhoren, zo melden Amerikaanse media. -
‘Britse brandweermannen maakten foto’s van omgekomen vrouwen in autowrakken’
De Britse politie doet onderzoek naar een lokaal brandweerkorps na meldingen over personeel dat foto’s heeft gemaakt en gedeeld van dode lichamen. In WhatsAppgroepen zouden vernederende opmerkingen zijn gemaakt over de - in veel gevallen - verkeersslachtoffers.