Volledig scherm
Parijzenaars bij de plaquette met namen van slachtoffers die omkwamen bij de aanslag in Bataclan. © ANP

Nepslachtoffer aanslagen Parijs kreeg 25.000 euro schadevergoeding

In Frankrijk is dinsdag een 48-jarige vrouw gearresteerd die zich had voorgedaan als slachtoffer van de aanslagen in Parijs van november 2015. Ze ontving in totaal 25.000 euro aan schadevergoedingen.

De vrouw, die in het verleden al drie keer veroordeeld was voor oplichting, was sinds een jaar aan de slag bij de slachtofferorganisatie Life for Paris. In totaal kreeg ze 25.000 euro schadevergoeding van het Garantiefonds voor slachtoffers van terrorisme en andere misdaden. De vrouw had valse documenten opgesteld waarmee ze dezelfde voordelen kon krijgen als de echte slachtoffers van de aanslagen.

Na de aanslagen werden al elf mensen veroordeeld voor pogingen tot fraude met schadevergoedingen, en twee mensen voor fraude. Zo werd een man die zich had voorgedaan als slachtoffer van de aanslag in Bataclan veroordeeld tot 6 maanden cel. Bij de aanslagen in Parijs van 13 november 2015 kwamen 130 mensen om het leven en raakten honderden anderen gewond.

Het was de organisatie Life for Paris dat alarm sloeg over de vrouw. De vereniging beschuldigt justitie ervan zijn werk niet goed te hebben gedaan. De verdachte heeft bekend en verschijnt woensdag voor de rechter.

  1. ‘Al heb ik geen armen en benen meer, ik blijf evengoed mama’
    PREMIUM

    ‘Al heb ik geen armen en benen meer, ik blijf evengoed mama’

    Ze dachten eerst aan griep. Vervolgens vermoedden dokters een ontsteking in het bloed. En dan een infectie van de luchtwegen. Maar het was de vleesetende bacterie die zich - meedogenloos - lastig deed vinden. Kostbare tijd ging verloren, met grote gevolgen. Tara De Bolle uit het Vlaams-Brabantse Liedekerke - amper 33 én moeder - verloor beide onderarmen én benen tot boven de knie. ,,Ik héb donkere gedachten gehad, ja. Maar ik ben blij dat ik nog leef."