Populaire smaken als ‘bubble gum’ en ‘cotton candy’ zouden speciaal ontworpen zijn voor de jeugd.
Volledig scherm
Populaire smaken als ‘bubble gum’ en ‘cotton candy’ zouden speciaal ontworpen zijn voor de jeugd. © ANP XTRA

New York gaat e-sigaretten met smaakjes verbieden

De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, gaat alle elektronische sigaretten met smaakjes verbieden, zo kondigde hij zondag aan. Alleen e-sigaretten die naar tabak of menthol smaken, mogen blijven. De beslissing is het gevolg van de groeiende stroom berichten over Amerikanen die als gevolg van het ‘vapen’ een longziekte ontwikkelen of zelfs overlijden.

De gouverneur wees erop dat populaire smaken als ‘bubble gum’ en ‘cotton candy’, speciaal bedacht zijn voor de jeugd. ,,Vapen is gevaarlijk, punt uit’’, aldus Cuomo. ,,Het is jongeren verslaafd maken aan nicotine, op erg jonge leeftijd.’’ Hij wil ook de leeftijd waarop e-sigaretten mogen worden gekocht verhogen van 18 naar 21 jaar.

Het verbod zou al op 4 oktober kunnen ingaan, verklaarde een adviseur. Het departement Gezondheid gaat twee weken uittrekken om verkopers van de nieuwe maatregel op de hoogte te brengen.

Eerder waren er al geluiden dat president Trump een nationaal verbod op de e-sigaret met smaakjes overweegt. Maar de gouverneur van New York wil daar dus niet op wachten. 

Nederlands verbod

Volgens staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis heeft Nederland al strengere regels voor e-sigaretten, zoals een leeftijdsgrens voor verkoop, een reclameverbod en beperkingen aan bijvoorbeeld de hoeveelheid nicotine. Nederland gaat wel opnieuw onderzoek doen naar de gezondheidsrisico’s van e-sigaretten. Blokhuis: ,,We hebben nog niet met de Amerikaanse FDA van gedachten kunnen wisselen wat de directe aanleiding is en wat ze nu precies van plan zijn. Maar we gaan dat gesprek zeker voeren, ook omdat ik wil weten of er nieuwe inzichten zijn waar we in Nederland rekening mee moeten houden.”

  1. Duits hostel dat Noord-Korea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

    Duits hostel dat Noord-Ko­rea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

    Na een jarenlange juridische strijd is het doek definitief gevallen voor het City Hostel in Berlijn. Het budgethotel, dat het pand huurde van de Noord-Koreaanse ambassade, schond de EU-verordening op basis van VN-sancties die onroerendgoedtransacties met Noord-Korea verbieden. Dit tot woede en ontsteltenis van de ouders van een Amerikaanse student die overleed na een jaar lang gevangen te zijn gehouden in Noord-Korea.