Niet corona maar een tekort aan kerstbomen doet Amerikanen en Canadezen vrezen voor kerst
De Amerikaanse Kerstbomenvereniging heeft mensen op het hart moeten drukken dat er genoeg kerstbomen zouden zijn met kerst. In Amerika zijn ze namelijk bang dat kerst niet door kan gaan door een kerstbomentekort.
Het is niet corona waarvan de Amerikanen vrezen dat het roet in het eten gooit deze kerst, maar problemen met het leveren van zowel plastic kerstbomen als échte. Na een angst voor een tekort aan kalkoenen voor Thanksgiving afgelopen donderdag, zijn de Amerikanen nu bang dat kerst niet door kan gaan door een tekort aan kerstbomen. Dat meldt The Guardian. Toch heeft de Amerikaanse Kerstbomenvereniging (ACTA) inwoners beloofd dat ze er alles aan zullen doen om kerst te redden.
Tekort door leveringsproblemen
Er dreigt een tekort aan plastic bomen door leveringsproblemen. Een deel van de plastic bomen kwam uit China, maar dat schip kwam vast te staan in het Panamakanaal, waardoor het schip niet kon aanmeren aan de westkust van Amerika en het nu via het oosten probeert. Daarnaast wordt er verwacht dat door de leveringsproblemen de bomen vier keer zo duur zijn dan gewoonlijk.
Bij echte bomen zijn er problemen ontstaan doordat onder andere het vervoer van de bomen duurder is geworden. Daarnaast zijn een aantal boerderijen die de bomen kweken afgelopen jaar getroffen door bosbranden. De Kerstboomvereniging is bang dat er druk komt te liggen op deze telers nu de plastic bomen zo duur gaan uitvallen.
Afgelopen jaar hadden zo’n 94 miljoen Amerikaanse huishoudens een kerstboom in huis, waarvan meer dan 80 procent een plastic boom in huis had.
Extreem weer
Ook Canada vreest een groot tekort aan kerstbomen dit jaar. De extreme droogte tijdens de zomer, de overstromingen en daardoor onbegaanbaar geraakte snelwegen deze maand en het gebrek aan voldoende arbeidskrachten wegens de coronopandemie hebben het aanbod van kerstbomen drastisch verminderd.
Groothandelaren kunnen nu al de vraag van de detailhandel niet bijhouden en zelfs Ikea heeft besloten dit jaar geen echte bomen te verkopen in zijn Canadese filialen, vanwege een gebrek aan voorraad. Volgens Shirley Brennan, voorzitter van Christmas Tree Farmers in Ontario, worden er normaal gesproken jaarlijks in totaal voor 100 miljoen dollar aan kerstbomen verhandeld in Canada, waarbij bijna de helft naar de VS wordt geëxporteerd.
Nederland geen probleem
In Nederland is er nog geen tekort aan kerstbomen. Wel merken deskundigen dat Nederlanders nu met corona steeds eerder kerstbomen en verdere kerstversiering in huis halen. Traditiedeskundige Ineke Strouken zei al eerder tegen deze krant: ,,Nu met corona hebben we blijkbaar heel erg de behoefte aan een knus winternestje. Ik had nog nooit kerstbomen gezien voor Sint Maarten, maar dit jaar wel.” Meestal wordt de kerstboom traditioneel na pakjesavond pas in huis gehaald, maar doordat de donkere dagen nu ook worden opgeschrikt door het coronavirus en de onzekerheid aan maatregelen, hebben mensen meer behoefte aan de lichtjes die bij het kerstfeest horen.
Ook bij de tuincentra loopt het al weken storm. Vooral de plastic bomen zijn in trek, omdat deze het langer volhouden dan de echte bomen. Daarnaast zijn de echte bomen pas sinds afgelopen week te koop.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Dit zet Nederland het liefst op tafel met kerst (en het is dit jaar minder vaak het gourmetstel)
-
PREMIUM
Met de nachttrein naar Berlijn: ‘Je opent je ogen en bent in een andere wereld, dat heeft iets magisch’
Vanaf deze week rijdt de nachttrein naar Berlijn weer. Dit past naadloos in het politieke streven om op korte afstanden het vliegtuig te mijden, maar het is de vraag hoe serieus Nederland en Europa de nachttrein écht nemen. ,,Dat deze trein hier rijdt, is eerder ondanks dan dankzij de overheid.” -
PREMIUM
Ooit was de Krim een ideaal vakantieoord, nu is het ‘symbool van de Russische agressie’
De Krim lijkt een belangrijk doelwit te worden in het verwachte voorjaarsoffensief van Oekraïne. Deze ‘blindedarm’ kent een bijzondere geschiedenis. ,,Het is de minst Oekraïense plek van Oekraïne.” -
Theeplukkers in Sri Lanka leven in mensonterende omstandigheden
Het blijkt moeilijk de beroerde levensomstandigheden van theeplukkers te verbeteren. Volgens een onderzoek van de Britse krant The Guardian heersen op theeplantages in Sri Lanka nog altijd mensonterende omstandigheden. De plukkers worden nog steeds zwaar onderbetaald. -
PREMIUM2
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten?
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
-
-
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Ethiopië krijgt resten ontvoerde prins niet terug van Britten
Buckingham Palace weigert het verzoek van nazaten van de Ethiopische prins Alemayehu om diens resten uit de crypte in Windsor Castle te halen voor een herbegrafenis in te willigen.