Marc Dutroux in juni 2004
Volledig scherm
Marc Dutroux in juni 2004 © ANP

Nieuwe advocaat wil Marc Dutroux binnen 4 jaar vrij krijgen

De nieuwe advocaat van Marc Dutroux heeft zich tot taak gesteld om zijn cliënt weer uit de cel te krijgen. ,,25 jaar in de cel is lang genoeg", zei advocaat Bruno Dayez in een radio-interview. Dayez heeft zichzelf vier jaar gegeven om zijn taak te volbrengen.

Demonstranten bij het gerecht in 2013, met een spandoek: 'Dutroux moet in de nor blijven'.
Volledig scherm
Demonstranten bij het gerecht in 2013, met een spandoek: 'Dutroux moet in de nor blijven'. © ANP

Op 18 februari 2013 verscheen Dutroux voor de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank. Op het spel stond toen een mogelijke voorlopige vrijlating van de kindermoordenaar. Uit het verslag van de gevangenis in Nijvel blijkt dat Dutroux het goed doet in de cel. 

Dutroux zou graag garagehouder willen worden, of loodgieter. Maar het oordeel van de rechtbank is streng: 'Non'. Zowel de gevangenisdirectie als justitie vindt dat Dutroux thuishoort in de cel. Hij is niet geschikt om vrij rond te lopen.

Nieuwe advocaat

Sinds dit voorjaar heeft Dutroux een nieuwe advocaat, Bruno Dayez. Bij zijn aanstelling liet hij al weten aan een plan te werken om zijn cliënt vrij te krijgen. En hij legde zichzelf onmiddellijk een deadline op: 2021. ,,Ik geloof oprecht dat er een kans bestaat dat Dutroux vervroegd vrij kan komen. Na 25 jaar gevangenis, in 2021 dus, zou dat mogelijk worden", klonk het toen.

De meest gehate man van België zit sinds 1996 in de gevangenis voor de ontvoering van Laetitia Delhez en Sabine Dardenne, en de moord op An Marchal, Eefje Lambrecks, Julie Lejeune en Mélissa Russo. In 2004 werd hij tot levenslang veroordeeld, met daarbovenop een beveiligingsperiode van tien jaar. Vrijkomen lijkt dus een onmogelijke opdracht.

Quote

Kan je een onverdedig­ba­re tóch nog verdedigen? Het is een probleem dat dringend op tafel moet komen.

Advocaat Bruno Dayez

Publieke debatten

Advocaat Dayez laat zich niet uit het lood slaan. Gisteravond herhaalde hij nog eens zijn plan tijdens een debat in het Waalse radioprogramma Soir Première. Daarin vertelde hij onder meer dat hij bereid is naar verschillende scholen - waaronder universiteiten - te trekken 'om studenten achter mijn visie te scharen'.

Quote

25 jaar zou de maximum­straf moeten zijn

Advocaat Bruno Dayez

,,Ik wil een rationeel debat kunnen voeren met het publiek, zonder dat er scheldwoorden over en weer vliegen", voegde hij daaraan toe. Kun je iemand die levenslang heeft gekregen tóch nog verdedigen? Dat wordt de hoofdvraag. ,,Het is een probleem dat dringend op tafel moet komen", zegt hij nog. ,,Bij uitbreiding telt het ook voor andere verdachten." Zoals zesvoudig moordenaar Freddy Horion bijvoorbeeld, die deze week nog in het VRT-programma Pano vertelde wat hij van justitie vond: ,,Als je iemand 38 jaar in de gevangenis laat zitten, geef je toe dat het systeem faalt."

Dayez vindt zelfs dat 25 jaar in gevangenschap leven al genoeg is. ,,Het zou de maximumstraf moeten zijn." Het feit dat psychiaters over Dutroux al meermaals gezegd hebben dat hij een gevaar is voor de maatschappij, zegt ook genoeg, vindt de meester. ,,Wie na 25 jaar nog altijd een gevaar is voor de samenleving, zit niet op z’n plaats in de gevangenis", stelt de advocaat. 

,,Misschien moet eraan gedacht worden Dutroux in een gesloten omgeving buiten de gevangenismuren onder te brengen." Dat gebeurde ook met diens vrouw Michelle Martin: zij kreeg in een klooster onderdak.

Psychiatrisch onderzoek

Deze week nog vroeg Dutroux' advocaat nog om een onafhankelijk psychiatrisch onderzoek voor zijn cliënt, om een goed reclasseringsplan te kunnen voorleggen. Dutroux krijgt nu tweemaandelijks bezoek van een psychiater. ,,Het is niet de bedoeling iemand vrij te krijgen die nog gevaarlijk zou zijn. Ik ben niet gek", aldus de advocaat.