Nieuwe verkiezingen: Istanboel niet meer zo dol op Erdogan

VIDEODe inwoners van Istanboel kiezen vandaag– opnieuw – hun nieuwe burgemeester. Een cruciale dag voor president Erdogan, die zijn geliefde stad niet wil verliezen. Maar dat zou zomaar kunnen gebeuren.

Mustafa (56) zit in de schaduw op een stoel voor het lege gebouw dat aan zijn zorg is toevertrouwd. Routineus laat hij de kralen van zijn gebedssnoer tussen duim en wijsvinger glijden. Vroeger was hij vuilnisman, nu is hij bewaker van een leeg gebouw. ,,Elke dag ben ik hier, van ’s ochtends acht tot ’s avonds acht.’’

Tegenover het lege gebouw staat een nieuwe moskee, gekopieerd van de klassieke Ottomaanse godshuizen. De straat hangt vol met vaantjes met een ander ouderwets symbool: de stralende gloeilamp van de AKP, de partij van Erdogan, die in 2002 beloofde licht te brengen in de corrupte duisternis van de Turkse politiek en economie. Plotseling klinkt muziek, snel en opzwepend. Steeds opnieuw klinkt het refrein: ‘Her sey çok güzel olacak’. Alles komt goed. Het is de populaire slogan van Ekrem Imamoglu, de oppositiekandidaat van de CHP, die het deze week opneemt tegen Binali Yildirim, de kandidaat van president Erdogan.

 1. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.
 2. Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiegeweld na dood Floyd
  Wereldwijd demonstraties

  Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiege­weld na dood Floyd

  Over de hele wereld demonstreerden mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Washington bereidt men zich momenteel voor op ‘één van de grootste demonstraties ooit’.