Nieuwe veroordeling mediamagnaat
Jimmy Lai illustreert insnoeren Chinese journalistiek
Gisteren werd hij 74 jaar, vannacht werd hij schuldig bevonden aan ‘illegaal demonstreren’ en morgen of maandag hoort de Hongkongse mediamagnaat Jimmy Lai hoeveel langer hij in de cel moet blijven.
Lai zat al een jaar celstraf uit wegens ‘fraude’. Hij was ook al eerder veroordeeld vanwege het herhaaldelijk bijwonen van de Tiananmen-herdenking op 4 juni. En nu dus weer, samen met twintig andere politieke dissidenten en mensenrechtenactivisten, onder wie Chow Hang-tung en Gwyneth Ho. Tijdens die herdenking in Hongkong werd jaarlijks stilgestaan bij de bloedige manier waarop het Chinese leger in 1989 studentenprotesten beëindigde. Schattingen variëren van een paar honderd doden tot vele duizenden. Sinds vorig jaar is deze ‘anti-regeringsbijeenkomst’ echter verboden. Volgens de Chinese politie vanwege de coronapandemie, maar volgens waarnemers vooral op grond van een omstreden veiligheidswet die korte metten maakt met mensen die kritiek hebben op de Communistische Partij van China.
Misdaad
Op sociale media buiten China is er veel steun voor de gevallen mediamagnaat. ‘Jimmy Lai is een held. Hoewel hij wist dat zijn persoonlijke vrijheid werd bedreigd met de nieuwe wet, bleef hij in Hongkong, in plaats van te vluchten’, aldus een post waarin wordt voorgesteld Lai de ‘Gouden Pen van de Vrijheid’ toe te kennen. Dit is de internationale persprijs die jaarlijks door de World Association of Newspapers wordt uitgereikt.
Jimmy Lai is een bijzondere vogel. De katholieke miljonair, die rijk werd met kleding (hij stuurde destijds gratis T-shirts naar de studenten op Tiananmen), leidde daarna zijn sensatiekrant Apple Daily als een hysterische Engelse tabloid. Maar dan met nog meer seksverhalen, vette roddels over beroemdheden en ook - en daar werd het problematisch - met onthullende verhalen over corrupte politici en ceo’s van (staats)bedrijven. Daarbij kon Lai, een verklaard bewonderaar van Donald Trump, het niet laten partijbonzen te beledigen zoals zijn voorbeeld Trump dat kon. Zo noemde hij Li Peng, premier ten tijde van het Tiananmenbloedbad, een ‘zoon van een schildpaddenei’. In het Mandarijn een zeer grove belediging want de gedachte is dat schilpadden niet weten wie hun vader is. Omgekeerd noemen Chinese staatsmedia Lai regelmatig ‘verrader’, vriend van Amerika en erger.
Indrukwekkende propagandamachine
Volgens Cédric Alviani, gevestigd in Taiwan en woordvoerder van het Oost-Azië bureau van de internationale organisatie Reporters Without Borders (RWB), demonstreert de behandeling van Jimmy Lai de vastberadenheid van het Chinese regiem om een ‘symbolische figuur voor de persvrijheid tot zwijgen te brengen’. ,,Er draait een indrukwekkende propagandamachine om journalisten zwart te maken”, aldus Alviani op een webinar ter gelegenheid van de presentatie van een rapport over de media in China. Dat heet veelzeggend ‘De grote Sprong Achterwaarts’, een verwijzing naar de Grote Sprong Voorwaarts waarmee Mao Zedong China tussen 1958 en 1961 wilde opstoten in de vaart der volkeren. ,,China wordt nu het volgende zwarte gat voor informatie”, aldus Alviani die benadrukt dat nergens anders zoveel journalisten in de gevangenis zitten als in China.
Meer en meer Chinese journalisten worden gedwongen spreekbuis te zijn van de partij, aldus het RWB-rapport. Om een perskaart te kunnen krijgen moeten Chinese journalisten jaarlijks een 90 uur durende training volgen waarbij er deels wordt geleerd ‘te kunnen denken als Xi Jinping’, de Chinese leider. Journalisten moeten ook een speciale app, genaamd Study Xi, downloaden om te kunnen werken. Volgens een Duitse cybersecurityfirma, Cure53, die de app heeft onderzocht, kunnen derden via de app toegang krijgen tot alle persoonlijke informatie van de gebruiker en kunnen er ook ‘live’ gesprekken mee worden afgeluisterd. RWB ontraadt de app te installeren, maar voor Chinese journalisten betekent dat dat ze niet zonder toezicht kunnen werken.
Tenminste tien journalisten werden in 2020 gearresteerd omdat ze de censuur omzeilden en berichtten over de coronacrisis in Wuhan. Twee van hen, Zhang Zhan en Fang Bin, zitten om die reden nog steeds gevangen. Op de jaarlijkse Index van persvrijheid staat China inmiddels op plek 177, twee plekken boven Noord-Korea.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eerste Hongkonger schuldig bevonden aan terrorisme onder omstreden Chinese wet
Een Hongkonger is schuldig bevonden aan terrorisme en het aanzetten tot separatisme. Het is de eerste veroordeling onder de nieuwe, omstreden veiligheidswet die het Chinese communistische regime vorig jaar aan de voormalige Britse kolonie Hongkong heeft opgelegd. Hij krijgt op een later tijdstip zijn straf te horen. Het kan levenslang zijn. -
Bodybuilder krijgt levenslang voor moord op ex, haar grootouders en een fotograaf
Een volksjury in West-Vlaanderen heeft de 29-jarige Alexander D. veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en tien jaar tbs wegens de moord in 2017 op zijn ex-vriendin, haar grootouders en een fotograaf voor wie het toen 18-jarige meisje soms poseerde. D. ondervroeg en folterde de fotograaf in diens huis in Gent acht uur lang voor hij hem doodstak. De dag erna bracht hij zijn ex in haar woning in het West-Vlaamse Moere eveneens met messteken om, en vervolgens haar te hulp geschoten opa en oma. -
Hongkongse rechtbank veroordeelt zeven prominente activisten
Een rechtbank ik Hongkong heeft zeven prominente pro-democratische activisten veroordeeld wegens onwettige samenscholing. Onder activisten die donderdag werden veroordeeld zijn onder anderen de 82-jarige advocaat Martin Lee en mediamagnaat Jimmy Lai. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Prodemocratische krant Hongkong sluit de deuren na grote politie-inval
De prodemocratische krant Apple Daily in Hongkong sluit de deuren. Vorige week werd een aantal leidinggevenden van de krant gearresteerd op verdenking van buitenlandse inmenging, waarbij de nationale veiligheid in gevaar zou zijn. Ook werden rekeningen bevroren. De krant is al langer een doorn in het oog van Beijing vanwege de stevige kritiek op de leiders van China.
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Eerste Hongkonger veroordeeld onder omstreden Chinese wet: 9 jaar cel voor vlag met leus
Een Hongkonger moet negen jaar de gevangenis in voor terrorisme en het aanzetten tot separatisme. Tong Ying-kit is daarmee de eerste persoon die veroordeeld is onder de omstreden veiligheidswet die het Chinese communistische regime vorig jaar aan de voormalige Britse kolonie heeft opgelegd. Zijn advocaat gaat in hoger beroep. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.