Nog ‘verse’ kop van 40.000 jaar oude megawolf gevonden in Siberië

videoIn de eeuwig bevroren bodem van een rivierbedding in Siberië is door een wandelaar een nog goed geconserveerde kop van een enorme wolf gevonden die daar 40.000 jaar geleden leefde. Volgens The Siberian Times waren het vlees, de vacht en de tanden van het beer-achtige roofdier nog in redelijke staat. De afgehakte wolvenkop is circa 40 centimeter lang. Dat is ongeveer de helft van de totale lichaamslengte van wolven die nu in het gebied voorkomen. 

Pavel Efimov, de man die de kop vond in de zogenoemde permafrost (grond die al sinds mensenheugenis diepvriestemperatuur heeft), heeft de kop na zijn vondst mee naar huis genomen, in de vriezer gelegd en later overhandigd aan wetenschappers die vervolgens na onderzoek hebben vastgesteld dat het dier aan het einde van het Pleistoceen moet hebben geleefd. Hun analyse onthulde ook dat de wolf volgroeid was en tussen de 2 en 4 jaar oud was toen hij stierf. Hoe dat gebeurde, is nog niet vastgesteld. Volgens Efimov vond hij alleen de kop en verder niets. Vermoedelijk kwam het stuk kadaver tevoorschijn, omdat een laag permafrost was gaan ontdooien.  

The Siberian Times meldt dat de wolvenkop het eerste, goed geconserveerde overblijfsel is van een volgroeide wolf uit de genoemde geologische periode. Eerder werd in Canada een gemummificeerd wolvenjong gevonden dat daar meer dan 50.000 jaar geleden leefde. Verder werd in Siberië vier jaar geleden een 35.000 jaar oud wolfbot ontdekt. Met erfelijk materiaal daarvan konden wetenschappers, zo blijkt uit een publicatie in Live Science, de evolutionaire breuk tussen honden en wolven vaststellen. De kop uit Siberië ligt momenteel in de Japanse stad Tokio waar het te zien is met andere, goed bewaarde vondsten uit het permafrost, zoals de restanten van mammoeten. 

De wolvenkop.
Volledig scherm
De wolvenkop. © Twitter
De wolvenkop.
Volledig scherm
De wolvenkop. © Twitter