Noodweer in Zuid-Frankrijk: honderden campinggasten geëvacueerd

VideoZeker 750 campinggasten, onder wie veel Nederlanders, zijn vandaag geëvacueerd in het zuidoosten van Frankrijk vanwege hevige storm en overstromingen. Een Duitse man (70), die toezicht hield op een zomerkamp voor kinderen, is nog vermist.

Volledig scherm
Reddingswerker bij een camping die door het noodweer is getroffen. © AFP

De toeristen zijn van vijf verschillende campings gered met behulp van vier helikopters, zegt Thierry Dousset van het district Gard waar het noodweer tekeer gaat. Honderden brandweerlieden waren betrokken bij de reddingsactie.

De functionaris zei ook dat vier Duitse kinderen in het ziekenhuis zijn opgenomen vanwege onderkoeling, zij verbleven in Bagnols-sur-Ceze. De burgemeester van Bagnols, Jean-Yves Chapelet, vertelde aan BFM-TV dat veel Nederlandse toeristen onder de 350 geëvacueerde kampeerders in zijn gemeente zijn. 

Van een andere camping zijn 126 Duitse kinderen van 6 tot 17 jaar oud, die op zomerkamp waren, geëvacueerd. Ze verbleven op een camping in Saint-Jean-de-Peyrolas, aan de noordkant van Gard aan de grens met de Ardèche. Dat meldt het Franse BFMTV. Hun begeleider, een Duitse man van 70 jaar oud, wordt vermist. Hij zat in een caravan ten tijde van het stijgende water en het voertuig werd weggespoeld. Vijf kinderen die daarbij waren zijn wel teruggevonden.

Eieren

De zware onweersbuien in het zuidoosten van Frankrijk, die gepaard gingen met hagel en sterke windstoten, veroorzaakten aanzienlijke schade. Mensen ter plaatste zagen hagelstenen zo groot als eieren. Door overstromingen werden caravans en zelfs vakantiehuizen meegesleurd.

De tekst gaat verder door onder de tweet.

Niet meer toegankelijk

De autoriteiten houden er rekening mee dat de rivier buiten de oevers treedt en daarom willen ze de toeristen evacueren. De krant Sud Ouest meldt dat het in veiligheid brengen van twintig campinggasten vanmiddag wegens het slechte weer nog niet is gelukt. 

In Berrias-et-Casteljau moesten 84 kinderen geëvacueerd worden van een camping. Ze zijn ondergebracht in het gemeentehuis. Het kleine stadje zou via de gewone toegangswegen niet meer toegankelijk zijn. In totaal zijn in die buurt 160 mensen geëvacueerd van twee campings en een vakantiecentrum.

Nederlanders

Zuid-Frankrijk zijn veel Nederlandse toeristen op vakantie. Herman Wanningen moest vannacht, toen het noodweer via de westkust binnenkwam, schuilen bij de receptie van de camping in Vielle Saint-Giron, omdat door de storm boomtoppen afknakten. Frerik Meijer zit bij Saint-Martin-d'Ardeche en meldt dat hij vannacht maar een hotel pakt, om morgen de schade aan de tent te bekijken.

Volledig scherm
Een door het noodweer beschadigde caravan. © AFP