Volledig scherm
De weer actieve nuclaire testbasis van Noord-Korea in Sohae. © AP

Noord-Korea doet weer een raketproef

Noord-Korea blijft Donald Trump tarten. Het land heeft vannacht een ‘cruciale test’ uitgevoerd ten behoeve van een nucleaire raket op de basis Sohae in het westen van het land, melden staatsmedia vanochtend. 

Volgens de mededeling moet deze test bijdragen aan de strategische, nucleaire afschrikking. Het is de tweede test op Sohae binnen een week. Hij werd uitgevoerd uitgerekend op de raketbasis waarvan de ontmanteling vorig jaar zomer werd ingezet na een akkoord tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. In maart constateerden experts al dat Kim een spelletje had gespeeld en de basis toch weer operationeel is. 

De ontwapeningsgesprekken tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten verkeren al een tijdje in een impasse. Donald Trump reageerde geërgerd op de een na laatste rakettest van Noord-Korea en dreigde weer even met militaire actie tegen zijn ‘vriend’ Kim Jong-un. Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de Amerikaanse president daarop een ‘oude en zwakke man’. Een tegenvaller voor Trump die een persoonlijke band aanknoopte met Kim en gesprekken met hem had in 2018 in Singapore en dit jaar in Vietnam.

Langeafstandsraket

Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA gaat het “om een succesvolle test van grote betekenis”. Verdere details zijn niet bekendgemaakt, maar mogelijk is het een proef met de motor van een nucleaire langeafstandsraket van het type Pukguksong-3. De nieuwe proef houdt verband met de opgelopen spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. De dialoog over het ontmantelen van de omstreden Noord-Koreaanse kernmacht is vastgelopen. Het geïsoleerde land eist voor het eind van het jaar nieuwe concessies van Washington om het kernwapenoverleg vlot te trekken. Volgens de Amerikaanse gezant voor Noord-Korea, Stephen Biegun, houdt president Trump nog steeds hoop op een deal met Kim Jong-un. Biegun is morgen in Zuid-Korea voor overleg.

  1. Nederlandse vriendengroep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatracers behandeld!’

    Nederland­se vrienden­groep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatra­cers behandeld!’

    Een Nederlandse vriendengroep bestaande uit twaalf mannen is gisteren in Duitsland aangehouden op verdenking van deelname aan een illegale straatrace en het in gevaar brengen van een jonge voetganger, meldt de Duitse politie. De Nederlandse autoliefhebbers, die op weg waren naar Oostenrijk, ontkennen de beschuldigingen en laten een advocaat naar de zaak kijken. ,,We zijn als een stelletje criminele straatracers behandeld!”, briest een van de deelnemers tegen deze nieuwssite.