Volledig scherm
Anne-Elisabeth Falkevik Hagen. © AP

Noorse politie: miljonairsvrouw is vermoord, ontvoering was mogelijk nep

De Noorse politie gaat ervan uit dat de verdwenen miljonairsvrouw Anne-Elisabeth Falkevik Hagen is vermoord. Dat maakte de politie vandaag bekend. Tot nu toe werd uitgegaan van een ontvoering, maar dat is volgens de politie inmiddels geen zekerheid meer.

Omdat er al lang geen contact met de ontvoerders is geweest en sinds haar verdwijning geen bewijs is gekomen dat ze nog leeft, behandelt de politie de zaak nu als moord. De politie houdt rekening met de mogelijkheid dat een ontvoering is gefingeerd om de moord te verdoezelen.

De toen 68-jarige Hagen verdween op 31 oktober vorig jaar uit haar huis in Lørenskog, bij Oslo. Er werd een briefje gevonden waarop beschreven stond wat er met Hagen zou gebeuren als niet een grote som aan losgeld betaald zou worden. Het is niet duidelijk wat er precies op het briefje stond, maar de politie stelde wel dat het om zeer ernstige bedreigingen ging. 

Volledig scherm
Het huis waaruit Hagen op 31 oktober vorig jaar verdween. © EPA

De familie meldde dat er sinds de ontvoering twee keer moeizaam contact is geweest met de ontvoerders, die vermoedelijk om negen miljoen euro losgeld in de vorm van cryptomunteenheid munero vroegen. Er werd geen bewijs geleverd dat de vrouw nog leefde, hoewel daar wel om werd gevraagd. Het laatste contact was in februari. 

De vrouw is de echtgenote van investeerder Tom Hagen, die tot de tweehonderd rijkste mensen in Noorwegen behoort. Hij verdiende zijn kapitaal als eigenaar van elektriciteitscentrales en als belegger in onroerend goed. Volgens het Noorse persbureau NTB is het vermogen van Hagen een slordige tweehonderd miljoen euro.

  1. Trump verbijstert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

    Trump verbijs­tert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

    Donald Trump heeft gisteren met een onverwacht voorstel de ouders van een verongelukte Britse tiener de schrik van hun leven bezorgd. De Amerikaanse president vertelde tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis dat de veroorzaker van het ongeluk - waarbij hun zoon het leven liet - in de kamer ernaast op hen zat te wachten. De compleet overrompelde ouders besloten niet op het verzoek in te gaan: ,,We zijn extreem boos.”
  2. Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

    Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

    Een lerares van een Britse basisschool is deze week in opspraak geraakt nadat ze in de klas een grensoverschrijdende en zwaar antisemitische opmerking had gemaakt. De juf waarschuwde haar scholieren ‘dat ze hen naar de gaskamer zou sturen’ als ze hun huiswerk niet zouden maken. Daarmee verwees de juffrouw naar de gruwelijke taferelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz hebben afgespeeld.