Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Noorwegen in de ban van mysterieuze, dodelijke hondenziekte

Noorwegen is in de ban van een vooralsnog mysterieuze hondenziekte waaraan verspreid door het Scandinavische land al tientallen viervoeters zouden zijn overleden. Alle slachtoffers hadden, voordat ze ziek werden en stierven, dezelfde symptomen: veel braken en bloederige diarree. Dierenartsen luiden de noodklok omdat lijkschouwingen weliswaar duiden op een ernstige darmziekte maar de oorzaak daarvan nog onbekend is. 

Volgens Noorse media werkt een landelijk veterinair instituut keihard om het raadsel op te lossen. Hondenbezitters houden hun hart vast, omdat bestaande medicatie tegen spijsverteringsproblemen bij honden niet helpt. Er zijn geen aanwijzingen, zo blijkt uit de autopsieën, dat sprake is van vergiftiging. De slachtoffers zijn jonge maar ook oudere honden.

Het Noorse instituut voor voedselveiligheid heeft in een verklaring gemeld dat het nog onzeker is of alle dodelijke gevallen iets met elkaar te maken hebben. Maar wel dat sprake is van dezelfde symptomen. ,,Voorlopig zien we nog geen patroon, maar we werken er hard aan. We kijken naar welke honden momenteel ziek zijn en naar de omstandigheden om hen heen voor en nadat ze ziek werden”, aldus Ann Margaret Grøndahl, manager bij het instituut.

De afgelopen 24 uur zijn nieuwe gevallen geregistreerd in onder meer de regio's Trøndelag in het midden van Noorwegen, Rogaland in het zuiden en de plaats Aurland vlakbij de kustplaats Bergen. De meeste andere gevallen doen zich voor in de regio Oslo. Het genoemde instituut schat dat tientallen honden ziek zijn en mogelijk eenzelfde aantal is overleden. 

Virussen

Volgens Grøndahl wordt gekeken naar ‘alle mogelijke bacteriën en virussen’. Ze stelt dat in alle gevallen monsters worden genomen van de ontlasting van zieke en dode honden. En verder dat er ook honden zijn die weer opknapten. Waarschijnlijk gaat het nog dagen duren voordat het onderzoek is afgerond en met zekerheid kan worden gezegd wat er precies aan de hand is. ,,Maar de tests die al zijn gedaan hadden helaas geen bevredigend resultaat.”

De Noorse overheid heeft inmiddels alle activiteiten met honden in het land af laten gelasten. Te denken valt aan hondenshows of drijfjachten met honden. Baasjes wordt aangeraden honden voorlopig, totdat meer duidelijk is, aangelijnd uit te laten en uit de buurt te houden van soortgenoten.

Hondenbezitters stellen in Noorse media geschrokken te zijn over de raadselachtige ziekte die in korte tijd zoveel slachtoffers maakt. De honden die ziek werden waren kort daarvoor nog kerngezond en levendig. Op sociale media wordt het vermoeden uitgesproken dat het mogelijk kan gaan om besmet hondenvoer. De overheid stelt echter dat dat niet het geval is, omdat ook monsters van landelijk verkocht nat voer en brokken zijn genomen.