Boven het vernielde dak hebben enkele arbeiders een groot dekzeil aangebracht. Zo moet de kathedraal beschermd worden tegen de aangekondigde regen.
Volledig scherm
Boven het vernielde dak hebben enkele arbeiders een groot dekzeil aangebracht. Zo moet de kathedraal beschermd worden tegen de aangekondigde regen. © REUTERS

‘Notre-Dame beschermen tegen aangekondigde regen heeft hoogste prioriteit’

Ruim een week na de verwoestende brand in de Notre-Dame treden de beveiligingswerken binnen de kathedraal in een nieuwe fase. Er is een dekzeil aangebracht op de meer dan 850 jaar oude kathedraal, waarvan het dak grotendeels is vernield. ,,Het heeft de hoogste prioriteit om de kathedraal tegen de aangekondigde regen te beschermen", aldus architect Philippe Villeneuve.

Het dekzeil is slechts een oplossing voor de korte termijn. Op langere termijn moet een soort enorm regenscherm de kathedraal beschermen. Daarbij gaat het om een stabiele constructie, die het ambachtslieden mogelijk moet maken om eronder te werken. Verder worden er ook veiligheidsnetten aan de enorme roosvensters van gebrandschilderd glas gemonteerd. 

Schijnwerpers

Twee derde van de Fransen zegt - in een enquête - tevreden te zijn over de hoge donaties voor de wederopbouw. Dat blijkt uit een bevraging van het peilingsinstituut Odoxa. Ruim een kwart (28 procent) vindt dat de gulle gevers zichzelf enkel maar in de schijnwerpers willen plaatsen.

Kort na de brand beloofden enkele rijke families en bedrijven immens veel geld voor de reconstructie van de kathedraal. In Frankrijk brak er meteen een debat uit, vooral met betrekking tot hulporganisaties of sociale voorzieningen die voor elke euro moeten vechten.

Bekijk ook: 

Voor de glasvensters worden netten gemonteerd.
Volledig scherm
Voor de glasvensters worden netten gemonteerd. © AFP
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AFP
 1. Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

  Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

  In Brazilië is grote woede ontstaan over de dood van een 5-jarige jongen. Hij viel van de negende etage van een flat in de noordoostelijke stad Recife, terwijl hij onder de hoede was van de vrouw bij wie zijn moeder het huishouden doet. Op videobeelden is te zien hoe de vrouw het jochie in een lift achterlaat en op een van de bovenste knoppen drukt. ,,Waarom? Ze heeft mijn zoon de dood in laten gaan’’, zegt moeder Mirtes. ,,Maar ik wil gerechtigheid.’’
 2. Verdwijning Maddie McCann: ‘Duitse verdachte schreef in chat over ontvoering en misbruik kind’
  Update

  Verdwij­ning Maddie McCann: ‘Duitse verdachte schreef in chat over ontvoering en misbruik kind’

  De vermeende moordenaar van de destijds 3-jarige Madeleine McCann ‘wilde iets kleins vangen en dagenlang gebruiken’. Dat schreef de nieuwe hoofdverdachte Christian Brückner (43) uit Braunschweig ruim zes jaar na de verdwijning van de Britse peuter in een chatbericht aan een vriend, meldt Der Spiegel. Het Duitse Openbaar Ministerie onderzoekt of de meervoudig veroordeelde kindermisbruiker ook betrokken was bij de verdwijning van een 5-jarig meisje in de deelstaat Saksen-Anhalt.