Omgekomen Nederlandse skiërs waren ‘ervaren jongens’

UPDATE/VIDEODe twee Nederlanders die zaterdag in het Oostenrijkse Tirol om het leven zijn gekomen door een lawine, zouden ‘zeer ervaren’ skiërs zijn geweest. Ze kwamen van een bergrug af, toen een pak sneeuw losliet en hen bedolf. Een derde Nederlandse man wist het incident te overleven. 

Het drietal zou in Sölden buiten de piste zijn gegaan, waarna ze werden overvallen door de lawine. Die zou zijn ontstaan nadat een 50 meter brede plak sneeuw was losgebroken. De mannen werden bedolven onder de sneeuw. Een van hen, een 54-jarige man, slaagde er in zich uit de sneeuw te bevrijden. 

Volgens Rolf Westerhof, de eigenaar van het Snow Safety Center dat gespecialiseerd is in offpiste skiën, betreft het ‘mensen met verstand van zaken’, zo heeft hij tegen RTL Nieuws gezegd. Westerhof kende de mannen. Hij noemt het dodelijke ongeval een ‘ongelukkige samenloop van omstandigheden’. ,,Er was geen verbod, maar ze hebben absoluut geweten dat er een risico was vandaag.’’

Toegesnelde hulpdiensten konden de andere twee mannen van 33 en 39 jaar snel lokaliseren,  ze droegen lawinepiepers, maar de redding kwam voor hen te laat. Het tweetal lag begraven onder een dik pak sneeuw van zo’n tweeënhalve tot drieënhalve meter dikte. Een van de twee had nog wel zijn lawine-airbag weten te activeren, maar hij was toch gestikt onder de sneeuw.

Volledig scherm
Met man en macht werd er gezocht naar de skiërs © Eric kromhout

Risico’s

Volledig scherm
De Nederlanders werden overvallen door een lawine op de Rettenbachferner in Sölden, Tirol. © EPA

De Tiroler lawinedienst had voor het weekend nog gewaarschuwd voor de risico’s, met name in het hooggebergte. De last van een enkele skiër zou al genoeg kunnen zijn voor het creëren van een lawine.  De Nederlandse ski-advocaat Stephan Wijnkamp die in Oostenrijk is, zegt dat de omstandigheden op de gletsjer levensgevaarlijk waren. ,,Veel sneeuw, harde wind. Er was een waarschuwing gegeven. Je moet op een gletsjer nooit buiten de piste gaan. De mannen hadden alle moderne uitrusting, maar dat beschermt je niet als je buiten de piste van een te steile helling gaat en in een gletsjerspleet terecht komt waar je heel de lawine over je heen krijgt.’’

In Sölden vindt dit weekeinde de Winter Opening plaats, een jaarlijks evenement waar veel Nederlanders naartoe gaan.  Nederlandse importeurs en skiwinkels tonen er op een soort beurs  op de piste de nieuwste materialen. Volgens Erik Kromhout, van de website fantastischoostenrijk.nl  zijn er dit weekeinde zo'n 700 landgenoten op de piste in Sölden. Hij filmde een deel van de reddingswerkzaamheden. ,,We mochten er niet meer door. Toen ik doorkreeg wat ze aan het doen waren, ben ik gestopt.’’ Het is volgens het Oostenrijkse persbureau APA het eerste fatale skiongeluk van dit seizoen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat de 33-jarige man afkomstig is uit de provincie Utrecht. Het ministerie laat weten mee te leven met de nabestaanden en is bereikbaar voor consulaire bijstand. 

Volledig scherm
Met man en macht werd er gezocht naar de skiërs © Eric kromhout
 1. Duitsland legt groot ondergronds bankierssysteem plat, ook huiszoekingen in Nederland

  Duitsland legt groot onder­gronds bankiers­sys­teem plat, ook huiszoekin­gen in Nederland

  In Duitsland zijn sinds vanochtend tientallen doorzoekingen gaande in verband met een onderzoek naar een grootschalig ondergronds bankierssysteem. Onder meer metaalbedrijven, juweliers en particuliere woningen worden binnenstebuiten gekeerd. Ook in Nederland vinden doorzoekingen plaats. De ‘internationaal opererende criminele organisatie’ zou zo'n 200 miljoen euro hebben witgewassen via hawala-bankieren.
 1. Vietnam vraagt families te betalen voor repatriëring slachtoffers koelcontainerdrama

  Vietnam vraagt families te betalen voor repatrië­ring slachtof­fers koelcontai­ner­dra­ma

  De families van de 39 Vietnamese burgers die in oktober dood zijn aangetroffen in een koelcontainer in Groot-Brittannië, zullen de kosten van de repatriëring voor hun eigen rekening moeten nemen. Hun regering zal die niet betalen. Dit betekent voor sommige van de arme families dat ze eerst hebben betaald om hun zoon of dochter in Engeland te krijgen en dat nu opnieuw moeten doen om hun lichaam terug te halen. ,,We weten niet waar we dat geld vandaag moeten halen.’’
 2. Man zet zelfmoord vrouw in scène: stervende Tamara kan nog net hulplijn bellen
  PREMIUM
  Update

  Man zet zelfmoord vrouw in scène: stervende Tamara kan nog net hulplijn bellen

  ,,Ze heeft haar polsen doorgesneden”, vertelde Ken M. (40) uit het Belgische Aarschot in paniek aan zijn vader. In werkelijkheid had hij zélf in haar polsen gesneden en haar gedwongen een afscheidsbrief te schrijven. Hij liet zijn vrouw achter in de veronderstelling dat ze zou sterven, maar ze kon op het laatste nippertje de hulpdiensten bellen: ,,Het was mijn man.” Ken M. werd vandaag veroordeeld tot tien jaar cel.
 3. Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journaliste
  Update

  Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journalis­te

  De politie op Malta heeft een man gearresteerd die wordt gezien als ‘de regelaar’ bij de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van het eiland. De verdachte zou de verbindingsman zijn geweest tussen de opdrachtgever(-s) van de moord en de mensen die de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia vorig jaar pleegden. Ook zou hij een belangrijke rol hebben gespeeld in de aanschaf van het explosief dat de auto van de vrouw aan stukken scheurde en haar het leven kostte.