Ondergrondse bergplaats bij Hamburg ontdekt: mogelijk van terreurgroep RAF
In een bos vlakbij Hamburg hebben groenarbeiders een ondergrondse bergplaats ontdekt. In een ingegraven plastic vat bevonden zich bussen met nog onbekende vloeistof en documenten uit de jaren tachtig. Een verband met de voormalige Duitse terreurgroep Rote Armee Fraktion (RAF) is niet uitgesloten, zegt de recherche van de deelstaat Nedersaksen.
Delen per e-mail
De geheime schuilplaats werd vrijdag ontdekt tijdens het snoeien van bomen bij Seevetal, vlak onder Hamburg in de gemeente Harburg. De recherche maakte de ontdekking pas zaterdagavond bekend. Ze vermoedt dat het vat decennia geleden werd ingegraven. Volgens de krant Abendblatt waren de documenten omwikkeld met doorzichtig plasticfolie. Onder de documenten bevonden zich volgens de NDR-nieuwsshow Hallo Niedersaksen instructies over hoe bij bomaanslagen zoveel mogelijk slachtoffers gemaakt kunnen worden.
Een mobiel laboratoriumteam met onderzoekers in beschermende pakken controleerde de vloeistof in de bussen op gevaarlijkheidsrisico maar daarvan bleek geen sprake te zijn. Verder onderzoek in het forensisch instituut van de deelstaatrecherche moet uitwijzen om wat voor vloeistof het gaat. Het bosgebied rond de site werd uitgebreid doorzocht op de aanwezigheid van meer ingegraven vaten maar die zijn niet gevonden.
Het nu ontdekte vat zou de vijftiende geheime bergplaats van de terreurbeweging kunnen zijn, verklaarden RAF-experts tegenover het nieuwsprogramma. Ze gaan ervan uit dat de linkse terroristen in totaal 18 ondergrondse bergplaatsen in Duitsland aanlegden waarin ze geld, identiteitsbewijzen en wapens verstopten. Tot nu toe zijn er 14 gevonden. Ze werden ontdekt in de buurt van belangrijke verkeersknooppunten. Seevetal is tevens een verkeersknooppunt met aansluiting naar de snelwegen A1, A7 en A39.
RAF-trio
De deelstaatrecherche (LKA) gaat er op dit moment niet van uit dat het vat bij Seevetal enige informatie oplevert over drie voormalige RAF-leden die zijn ondergedoken. Ernst Volker Staub, Burkhard Garweg en Daniela Klette worden al jaren gezocht en zouden verantwoordelijk zijn geweest voor reeks brute bankovervallen waarbij ze honderdduizenden euro’s buit maakten. De LKA lanceerde vorig jaar een Europese opsporingsactie naar het trio. Die leverde enkele aanwijzingen op maar geen ‘heet spoor’.
In 2015 bleek dat de drie terroristen nog actief waren. Ze probeerden in juni en december van dat jaar twee geldtransporten te overvallen bij Bremen en Wolfsburg maar dat mislukte. Het trio nam in beide gevallen een geldloper onder vuur. DNA-materiaal dat werd gevonden in twee auto's die in de buurt waren achtergelaten, leverde een match op met de DNA-profielen van Klette, Staub en Garweg. In haar zoekactie naar hen verspreidde de Duitse politie in januari 2016 compositiefoto's met verouderingssimulatie van de drie.
Tekst gaat verder onder de foto.
34 moorden
De RAF werd in 1970 opgericht door onder anderen Andreas Baader die later gezelschap kregen van Ulrike Meinhof. Ze vormden de eerste generatie van de terreurgroep die aanvankelijk ook wel Baader-Meinhof groep werd genoemd. De linkse terroristen streden tegen het vermeende ‘imperialistische systeem’ van de Bondsrepubliek.
De tweede generatie veroorzaakte eind jaren zeventig grote maatschappelijke onrust in Duitsland. De moord op een openbaar aanklager en op de Duitse werkgeversvoorzitter Hanns Martin Schleyer, in 1977, leidde tot een nationale crisis. De dood van Schleyer was wereldnieuws. De Duitser was begin september ontvoerd in Keulen maar zijn ontvoerders namen hem daarna mee naar Scheveningen en Sint-Pieters-Woluwe bij Brussel. Zes weken na zijn ontvoering werd zijn stoffelijk overschot gevonden in een Audi met Duits kenteken in de stad Mulhouse in de Elzas, vlak over de Duits-Franse grens.
Tussen 1971 en 1993 doodden de terroristen maar liefst 34 mensen onder wie vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de politiek. In 1998 meldde de RAF dat ze zichzelf had ontbonden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zwitsers naar de stembus om boerkaverbod
Zwitserland stemt zondag over een verbod op gezichtsbedekkende kleding op openbare plaatsen. Dit ondanks het feit dat vrouwen in islamitische sluiers zelden in het Zwitserse straatbeeld te zien zijn. -
Man overleeft ijsbeeraanval op Spitsbergen, eerste incident sinds dood Amsterdamse Job (39)
Bij een aanval door een ijsbeer op Spitsbergen is gisterochtend een man gewond geraakt. Hij werd met een helikopter overgevlogen naar het ziekenhuis in Longyearbyen, de belangrijkste nederzetting op de eilandengroep in de Noordelijke IJszee. De beer is doodgeschoten, melden Noorse media. -
Duitse geheime dienst mag AfD voorlopig niet als ‘verdacht’ behandelen
De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst mag de AfD (Alternative für Deutschland) voorlopig niet behandelen als een ‘verdacht geval’ van rechts-extremisme. Dat heeft een administratieve rechtbank in Keulen beslist. Het uitlekken van de verdenking tegen de oppositiepartij levert volgens de rechters een ‘onaanvaardbare’ verstoring op van de kansengelijkheid van politieke partijen, melden Duitse media. -
Zeker vijftien doden bij groot verkeersongeluk in Californië
Bij een verkeersongeluk in het zuiden van Californië zijn zeker 15 mensen om het leven gekomen. De aanrijding tussen een truck en een personenwagen gebeurde in de regio Imperial County bij de grens met Mexico, melden Amerikaanse media. Hulpdiensten rukten massaal uit. -
PREMIUM
In Bulgarije prikken ze twintigers, want degenen met voorrang hebben er (nog) geen zin in
Geen enkel EU-land vaccineert zo traag tegen corona als Bulgarije. Dat komt niet doordat er weinig vaccins beschikbaar zijn. De Bulgaren vertrouwen de prik niet: meer dan de helft is niet van plan hem te gaan halen. Daarom kan nu iedereen zich per direct laten inenten, kwetsbaar of niet.
-
Mogelijk nieuw complot om parlement VS binnen te dringen
De Capitool-politie heeft aanwijzingen dat een militie mogelijk van plan is donderdag het parlement in Washington binnen te dringen. De dienst zegt voorbereid te zijn op alle mogelijke dreigingen tegen het Amerikaanse Congres en de leden van het parlement. -
Zelfdoding Zuid-Koreaanse transgender na ontslag uit leger
Een Zuid-Koreaanse transgender die vanwege haar geslachtsverandering uit het leger is ontslagen, heeft zelfmoord gepleegd. Het lichaam van Byun Hee-soo werd gisteren in haar woning gevonden, nadat haar smeekbedes om weer in dienst te mogen, werden genegeerd. Haar dood zorgt voor woede. ‘Wie haar bespotte omdat ze transgender was, moet stilstaan bij wat dit met haar heeft gedaan.’ -
Noodlanding Air France-toestel door lastige passagier: viel crewlid aan en sloeg op deur cockpit
Een opstandige passagier aan boord van een toestel van Air France heeft vrijdagmiddag de gezagvoerder ertoe gebracht een noodlanding te maken in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Dat gebeurde op een vlucht van Parijs naar New Delhi.