Ondergrondse bergplaats bij Hamburg ontdekt: mogelijk van terreurgroep RAF
In een bos vlakbij Hamburg hebben groenarbeiders een ondergrondse bergplaats ontdekt. In een ingegraven plastic vat bevonden zich bussen met nog onbekende vloeistof en documenten uit de jaren tachtig. Een verband met de voormalige Duitse terreurgroep Rote Armee Fraktion (RAF) is niet uitgesloten, zegt de recherche van de deelstaat Nedersaksen.
Delen per e-mail
De geheime schuilplaats werd vrijdag ontdekt tijdens het snoeien van bomen bij Seevetal, vlak onder Hamburg in de gemeente Harburg. De recherche maakte de ontdekking pas zaterdagavond bekend. Ze vermoedt dat het vat decennia geleden werd ingegraven. Volgens de krant Abendblatt waren de documenten omwikkeld met doorzichtig plasticfolie. Onder de documenten bevonden zich volgens de NDR-nieuwsshow Hallo Niedersaksen instructies over hoe bij bomaanslagen zoveel mogelijk slachtoffers gemaakt kunnen worden.
Een mobiel laboratoriumteam met onderzoekers in beschermende pakken controleerde de vloeistof in de bussen op gevaarlijkheidsrisico maar daarvan bleek geen sprake te zijn. Verder onderzoek in het forensisch instituut van de deelstaatrecherche moet uitwijzen om wat voor vloeistof het gaat. Het bosgebied rond de site werd uitgebreid doorzocht op de aanwezigheid van meer ingegraven vaten maar die zijn niet gevonden.
Het nu ontdekte vat zou de vijftiende geheime bergplaats van de terreurbeweging kunnen zijn, verklaarden RAF-experts tegenover het nieuwsprogramma. Ze gaan ervan uit dat de linkse terroristen in totaal 18 ondergrondse bergplaatsen in Duitsland aanlegden waarin ze geld, identiteitsbewijzen en wapens verstopten. Tot nu toe zijn er 14 gevonden. Ze werden ontdekt in de buurt van belangrijke verkeersknooppunten. Seevetal is tevens een verkeersknooppunt met aansluiting naar de snelwegen A1, A7 en A39.
RAF-trio
De deelstaatrecherche (LKA) gaat er op dit moment niet van uit dat het vat bij Seevetal enige informatie oplevert over drie voormalige RAF-leden die zijn ondergedoken. Ernst Volker Staub, Burkhard Garweg en Daniela Klette worden al jaren gezocht en zouden verantwoordelijk zijn geweest voor reeks brute bankovervallen waarbij ze honderdduizenden euro’s buit maakten. De LKA lanceerde vorig jaar een Europese opsporingsactie naar het trio. Die leverde enkele aanwijzingen op maar geen ‘heet spoor’.
In 2015 bleek dat de drie terroristen nog actief waren. Ze probeerden in juni en december van dat jaar twee geldtransporten te overvallen bij Bremen en Wolfsburg maar dat mislukte. Het trio nam in beide gevallen een geldloper onder vuur. DNA-materiaal dat werd gevonden in twee auto's die in de buurt waren achtergelaten, leverde een match op met de DNA-profielen van Klette, Staub en Garweg. In haar zoekactie naar hen verspreidde de Duitse politie in januari 2016 compositiefoto's met verouderingssimulatie van de drie.
Tekst gaat verder onder de foto.
34 moorden
De RAF werd in 1970 opgericht door onder anderen Andreas Baader die later gezelschap kregen van Ulrike Meinhof. Ze vormden de eerste generatie van de terreurgroep die aanvankelijk ook wel Baader-Meinhof groep werd genoemd. De linkse terroristen streden tegen het vermeende ‘imperialistische systeem’ van de Bondsrepubliek.
De tweede generatie veroorzaakte eind jaren zeventig grote maatschappelijke onrust in Duitsland. De moord op een openbaar aanklager en op de Duitse werkgeversvoorzitter Hanns Martin Schleyer, in 1977, leidde tot een nationale crisis. De dood van Schleyer was wereldnieuws. De Duitser was begin september ontvoerd in Keulen maar zijn ontvoerders namen hem daarna mee naar Scheveningen en Sint-Pieters-Woluwe bij Brussel. Zes weken na zijn ontvoering werd zijn stoffelijk overschot gevonden in een Audi met Duits kenteken in de stad Mulhouse in de Elzas, vlak over de Duits-Franse grens.
Tussen 1971 en 1993 doodden de terroristen maar liefst 34 mensen onder wie vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de politiek. In 1998 meldde de RAF dat ze zichzelf had ontbonden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Golfer verdrinkt in vijver bij zoeken bal
In Florida is gisteren een bejaarde golfer op ongelukkige wijze om het leven gekomen. Hermilo Jasmines (74) verdronk in een vijver op de golfbaan bij het zoeken naar zijn bal. Dat meldt de lokale politie. -
Lagerhuis VS stemt in met politiehervorming na dood George Floyd
Meer dan negen maanden na de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd heeft het lagerhuis van de Verenigde Staten ingestemd met een veelomvattende politiehervorming. De naar Floyd vernoemde wet werd met een krappe meerderheid van 220 tegen 212 stemmen aangenomen. -
22-jarige arrestant van steekpartij in Zweeds stadje verdacht van pogingen tot moord
De verdachte van de steekpartij in Zweden wordt verdacht van meerdere pogingen tot moord. Eerder werd gezegd dat er mogelijk sprake is van terrorisme, maar de aanklager meldt dat dit scenario momenteel niet wordt onderzocht. De verdachte is een 22-jarige man uit Afghanistan, melden Zweedse media. Hij zou in 2018 naar het Scandinavische land zijn verhuisd. De man verwondde woensdag zeven mensen in de stad Vetlanda. -
PREMIUM
China zet lijnen uit voor komende vijf jaar
Groener, minder afhankelijk van het Westen en straks op technologisch gebied wereldleider. Dat is wat China nastreeft in het gisteren afgetikte, veertiende, Vijfjarenplan van de Chinese Communistische Partij. -
video
Paus in pantserwagen brengt boodschap van hoop in Irak
Ondanks de coronapandemie en dreiging van geweld begon paus Franciscus vanmiddag aan een historisch bezoek aan Irak. De komst van de paus is een steun in de rug voor de geplaagde christelijke minderheid in het land, en goede PR voor de Irakese regering na jaren van oorlog en chaos.
-
Ontvoering scholieren is lucratieve business in Nigeria
De bijna driehonderd meisjes die vrijdag werden ontvoerd op hun kostschool in het noordwesten van Nigeria zijn vandaag vrijgelaten. Volgens een regionale functionaris van de staat Zamfara zijn alle 279 weggevoerde scholieren veilig en wel teruggekeerd. -
Afgezette Myanmarese leider Suu Kyi weer voor de rechter
De afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi van Myanmar is vandaag via een videoverbinding voor de rechter verschenen. Ze leek volgens haar advocaat in goede gezondheid te zijn. -
Na dodelijke aardbeving wordt dorp in Kroatië geteisterd door tientallen zinkgaten
Rond het Kroatische dorp Mecencani, zo'n veertig kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Zagreb, verschijnen plotsklaps tientallen zinkgaten van verschillende formaten, na de verwoestende aardbeving in december. Wetenschappers komen naar het gebied voor observatie en studie.