Volledig scherm
Een foto van de 18-jarige Ivana Smit tijdens de uitvaartplechtigheid. Het fotomodel overleed na een val van een balkon in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. © ANP

Onderzoek naar dood model Ivana Smit moet heropend worden

Het onderzoek naar de dood van het Nederlandse fotomodel Ivana Smit (18) moet heropend worden. Het hoger beroep van de familie is gegrond verklaard door het Maleisische gerechtshof. Dat melden de advocaat van de familie, Sebas Diekstra, en lokale media. 

Volgens de advocaat heeft rechter Collin Lawrence Sequerah geoordeeld dat de dood van de toen 18-jarige Smit het gevolg is van ‘handelen van derden’. Volgens Diekstra betekent dit dat de strafzaak heropend wordt en dat het Amerikaanse echtpaar bij wie Ivana voor haar val verbleef in beeld komt als verdachten. ,,Dit is een stap richting vervolging”, aldus de raadsman. De familie heeft opgelucht gereageerd op de uitspraak.

In maart oordeelde de rechter van de rechtbank in Kuala Lumpur nog dat de dood van Smit een ongeval was. Daartegen was de familie in hoger beroep gegaan. ,,Volgens deze rechter was de uitspraak van de rechtbank niet houdbaar en is hier duidelijk sprake van een misdrijf”, aldus Diekstra.

Volgens de advocaat is het maar de vraag of het Amerikaanse echtpaar Johnson mee zal werken aan het onderzoek. Desalniettemin is deze wending belangrijk voor de familie, zegt hij. ,,Hiermee krijgen ze erkenning voor wat zij altijd hebben gezegd.”

Overdosis

Ivana Smit overleed in december 2017 in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Ze was van het balkon van de Johnsons op de twintigste verdieping gevallen. De tiener had veel drugs in haar bloed, bleek bij de autopsie. Zelfs zoveel, dat ze mogelijk niet door de val maar door een overdosis is overleden. Het beginnend fotomodel werd bovendien in een opvallende houding aangetroffen na haar val, alsof ze lag te slapen met haar armen gebogen over haar borst. Bovendien was er nauwelijks bloed na de val van grote hoogte.

Volgens de familie Smit is het Amerikaanse stel waarmee Ivana de nacht doorbracht verantwoordelijk voor haar dood. Alex en Luna Johnson ontkennen alle beschuldigingen en dreigen zelfs met gerechtelijke stappen als de aantijgingen niet stoppen.

Op verzoek van Diekstra begon het Nederlandse Openbaar Ministerie een oriënterend onderzoek naar de dood van Smit. De Maleisische rechtbank besloot daarop alsnog te onderzoeken hoe Smit is gestorven.

Tijdens de verhoren bleek dat het onderzoek op een aantal punten warrig is verlopen. Zo werd het appartement van de Amerikanen niet meteen verzegeld en konden die een schoonmaakster aan het werk zetten. Het Amerikaanse stel werd na hun ondervraging vrijgelaten en vertrok naar de Verenigde Staten. Ze werkten niet mee aan het onderzoek van de Maleisische rechtbank.

In de zomer kondigde Diekstra een civiele procedure in de VS tegen het echtpaar aan, maar dat is nog niet opgestart. ,,We volgen nu eerst de verdere weg via het Maleisische rechtssysteem.”

  1. Britse ‘serietrouwer’ blaast negende huwelijk op laatste moment af: ‘Ik voelde geen liefde’

    Britse ‘serietrou­wer’ blaast negende huwelijk op laatste moment af: ‘Ik voelde geen liefde’

    Een 71-jarige Brit die in zijn vaderland bekendstaat als de man die het vaakst trouwde, heeft op het allerlaatste moment zijn aanstaande huwelijk afgeblazen met de Amerikaanse verpleegkundige in opleiding Rose Hans (30). Volgens ‘serietrouwer’ annex Lord of the wedding rings Ron Sheppard zat de liefde voor de vrouw, die hij een jaar kende maar nog niet had ontmoet, toch niet diep genoeg.