Ontvoering scholieren is lucratieve business in Nigeria
De bijna driehonderd meisjes die vrijdag werden ontvoerd op hun kostschool in het noordwesten van Nigeria zijn vandaag vrijgelaten. Volgens een regionale functionaris van de staat Zamfara zijn alle 279 weggevoerde scholieren veilig en wel teruggekeerd.
Delen per e-mail
De meisjes van 10 jaar en ouder stonden vanochtend vroeg plots voor de poort van een regeringsgebouw in Zamfara. Ze waren gekleed in pastelkleurige sluiers. Sommige meisjes hadden verwondingen aan hun voeten omdat ze dagenlang door het struikgewas hadden moeten lopen van de ontvoerders. ,,We moesten steeds maar doorlopen, iedereen die niet verder liep zou worden doodgeschoten”, vertelde een van de meisjes.
De ontvoering en vrijlating van de scholieren was de zoveelste. In januari werden 42 mensen ontvoerd van een staatsschool. In december werden 300 jongens van een kostschool onder dwang meegenomen. In beide gevallen zou losgeld zijn betaald, al wordt dat door de autoriteiten vaak ontkend.
Ook nu zou er niet zijn betaald maar zouden de ontvoerders spontaan ‘berouw hebben gekregen’, wist de regionale functionaris. Zijn verhaal over gevoelige ontvoerders die de kinderen zomaar laten gaan, staat haaks op een recente oproep van de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari die zijn gouverneurs in de verschillende staten nadrukkelijk opriep deze bandieten ‘niet langer te belonen’.
Volgens Buhari zou toegeven aan de eisen van ontvoerders alleen maar tot meer ontvoeringen leiden, wat de laatste tijd ook het geval lijkt. De president was niettemin blij met de vrijlating van de meisjes. ,,We werken er hard aan om een einde te maken aan deze grimmige en hartverscheurende ontvoeringen. Het leger en de politie zullen achter de ontvoerders aan blijven jagen.”
De laatste maanden zijn alles bij elkaar zo’n 600 scholieren ontvoerd. De autoriteiten wijzen doorgaans naar ‘bandieten’. Dat kunnen ontvoerders zijn die worden gemotiveerd door religieuze motieven (geen onderwijs voor meisjes), door lokale conflicten over land en vee, door politieke belangen of vanwege criminele zaken waarbij het om het losgeld gaat of om de vrijlating van eerdere gijzelnemers.
Omdat de lokale autoriteiten vaak machteloos staan tegenover de vaak zwaar bewapende bandieten en in het verleden meestal snel de portemonnee werd getrokken, lijkt het ontvoeren van scholieren onderhand een lucratieve bezigheid. Daarvoor waren de slachtoffers vaak onvoorzichtige reizigers of toeristen die de pech hadden in een hinderlaag te lopen. Maar sinds de spraakmakende ontvoering in 2014 van 276 schoolmeisjes van de middelbare school in Chibok door islamitische militanten van de terreurgroep Boko Haram hebben andere gewapende groepen dat voorbeeld gevolgd.
Vergevingsgezind
Daarbij zijn de autoriteiten soms opmerkelijk vergevingsgezind. De man achter de ontvoering van meer dan 300 studenten in de staat Katsina in december kreeg onlangs alweer gratie in de nabijgelegen staat Zamfara. Hij had immers ‘berouw getoond’ en een deel van zijn wapens aan de regering overgedragen. De ontvoerders werden daarvoor beloond met twee koeien voor elk geweer dat ze inleverden.
Erg veilig zijn de Nigeriaanse scholen nog steeds niet, ondanks een ‘Safe School Initiative’ dat werd afgekondigd na de ontvoering van de Chibok-meisjes. Bedoeling was onder meer hekken rond scholen te bouwen. Veel blijkt daar niet van terecht gekomen. Het Nigeriaanse leger heeft controleposten gebouwd in de buurt van sommige scholen, maar de meeste scholen zijn onbeschermd. Daar waar lokale burgerwachten zijn opgezet hebben die in de praktijk geen schijn van kans tegen zwaarbewapende ontvoerders. Tijdens de laatste schoolontvoering vielen de aanvallers tegelijk een militaire post aan zodat de soldaten geen hulp konden bieden aan de schoolmeisjes.
Eind februari werden tientallen ontvoerde scholieren vrijgelaten in Nigeria:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Von der Leyen tegen EU-president over stoelenmisser bij Erdogan: ‘Dit zal ik nooit meer toelaten’
De Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zal een behandeling zoals die bij de ontmoeting met de Turkse president Erdogan, vorige week in Ankara, niet nog eens toestaan. Dat melden het Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) en het Duitse persbureau DPA op basis van bronnen in kringen rond de EU-commissie in Brussel. -
Jeugdbendes vechten met zware wapens conflict uit in Luik: één dode, 28 arrestaties
In het Belgische Bressoux, een deelgemeente van Luik, is een conflict tussen Koerdische en Tsjetsjeense jeugdbendes gistermiddag verschrikkelijk uit de hand gelopen. Bij een confrontatie tussen de twee groepen werd er één persoon doodgeschoten en raakten twee personen gewond. Achtentwintig mensen werden aangehouden. Op beelden is te zien dat bij het conflict zware wapens werden gebruikt: zo wordt er met een Kalasjnikov in de lucht geschoten. -
Strijd om de opvolging van Merkel: CDU en CSU moeten uit twee kroonprinsen één kiezen
De Duitse regeringspartijen CDU en CSU hebben er naast het breken van de derde coronagolf een probleem bij. Ze moeten een gezamenlijke kandidaat kiezen voor de opvolging van bondskanselier Angela Merkel, maar de zusterpartijen steunen elk hun eigen ‘kroonprins’. -
Twee doden door ongeluk met zelfrijdende Tesla, vermoedelijk niemand achter het stuur
Door een ongeluk met een vermoedelijk zelfrijdende auto van Tesla zijn in de Verenigde Staten twee mensen om het leven gekomen. Geen van beiden zou achter het stuur hebben gezeten. -
video
Tientallen ontvoerde scholieren Nigeria vrijgelaten: ‘Makkelijkste manier om geld los te krijgen van de staat’
Tientallen ontvoerde scholieren in Nigeria zijn vrijgelaten. Het gaat om jongeren die eerder deze maand waren meegenomen door gewapende mannen, zegt de gouverneur van het gebied.
-
video
Biden wil conflict met Rusland ‘de-escaleren’
De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag na het afkondigen van sancties tegen Rusland gezegd dat voor beide landen het moment daar is om ,,te de-escaleren’’. Eerder op donderdag maakten de VS bekend tien medewerkers van de Russische ambassade in Washington uit te wijzen en tegen meer dan dertig Russen of Russische instellingen sancties af te kondigen. Die acties kwamen wegens Russische pogingen om met hackers de Amerikaanse verkiezingen van 2020 te beïnvloeden. Rusland heeft woedend gereageerd op de harde sancties en de Amerikaanse ambassadeur ontboden. -
VS zet tien Russen uit als straf voor beïnvloeding verkiezingen
De VS heeft tien medewerkers van de Russische ambassade in Washington uitgewezen en tegen meer dan dertig Russen of Russische instellingen sancties afgekondigd. Het zijn volgens Washington maatregelen wegens Russische pogingen de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar te beïnvloeden. -
Filipijnse kustwacht stuit op reuzenschelpen ter waarde van 25 miljoen dollar
De Filipijnse autoriteiten hebben reuzenschelpen ter waarde van 25 miljoen dollar (bijna 21 miljoen euro) in beslag genomen. Volgens de kustwacht is het de grootste illegale vangst ooit in de regio.