Volledig scherm
© ANP

Ook VS doet proef paspoortloos boarden met gezichtsscanner

Reizigers kunnen binnenkort hun eigen gezicht gebruiken om in een vliegtuig te stappen in Los Angeles. Digitaal beveiliger Gemalto en ‘een belangrijke luchtvaartmaatschappij’ gaan een test doen met ‘biometrisch boarden’. 

De proef wordt uitgevoerd in Terminal 4 van Los Angeles International Airport. Gemalto zegt niet om welke partner het gaat, maar American Airlines is de enige maatschappij die gebruikmaakt van die terminal. 

KLM en Schiphol hadden vorig jaar ook als eerste luchthaven ter wereld een proef met biometrisch boarden. Bij gate F6 was een apart poortje geplaatst dat reizigers herkende aan hun gezicht. Mensen konden er zelf voor kiezen deel te nemen aan de proef. Mocht de proef succesvol verlopen, dan wordt het op meer plekken mogelijk biometrisch te boarden. Ook wordt gedacht aan het passeren van de douane op alleen gezichtsherkenning.

Uit de test moet blijken of reizigers het systeem zien zitten en of het voldoet aan de eisen van de Amerikaanse douanedienst CBP. Dat geldt ook voor de test van Schiphol: die onderzoeksresultaten worden nog onderzocht. 

Efficiëntie

Schiphol neemt al langer maatregelen om de doorstroom te verbeteren. Zo zijn er in 2016 jaar testen uitgevoerd met een verbeterde handbagagescanner. Laptops, tablets en vloeistoffen hoeven hierdoor niet meer uit de bagage gehaald te worden.

  1. Amerikanen verbieden blote Manneken Pis op Brussel-editie Monopoly: ‘Onze trots moet zwembroekje aan’

    Amerikanen verbieden blote Manneken Pis op Brus­sel-edi­tie Monopoly: ‘Onze trots moet zwembroek­je aan’

    De Amerikaanse spel- en speelgoedfabrikant Hasbro heeft met succes een stokje gestoken voor het plan van een Belgisch bedrijf om een Brussel-editie van het kapitalistische gezelschapsspel op de markt te brengen met op de verpakking een blote Manneken Pis. Het spel mag van Hasbro alleen worden verkocht als de tekening van het wereldberoemde beeldje wordt aangepast met een camouflerend zwembroekje.