Volledig scherm
Een asielcentrum in Oostenrijk. © Getty Images

Oostenrijk wijst asielaanvraag Afghaan af 'omdat hij onmogelijk homo kan zijn'

Een 18-jarige man was zijn thuisland Afghanistan ontvlucht om in Oostenrijk asiel aan te vragen. In Afghanistan wordt hij op grond van zijn seksuele geaardheid namelijk vervolgd, aldus de man. Zijn aanvraag is echter afgewezen op basis van aannames en clichés over homoseksualiteit, meldt het Weense weekblad Falter.

De immigratieambtenaar die moet beslissen over de geldigheid van zijn aanvraag, is niet overtuigd dat de jongen homo is, aldus het tijdschrift. ,,De manier waarop u wandelt, zich gedraagt en u zich kleedt duiden er op geen enkele manier op dat u homo zou kunnen zijn", staat te lezen in de afwijzing. 

,,Volgens berichten hebt u vaker woordenwisselingen met andere kamergenoten gehad. Dat betekent dus dat er een agressiepotentieel in u schuilt, wat men van homo's niet zou verwachten", vervolgt de ambtenaar. 

De Afghaanse man had ook aangegeven dat hij liefst alleen is of met kleinere groepjes mensen optrekt. Dat gedrag paste evenmin in het clichématige plaatje van de immigratieverantwoordelijke. ,,Veel vrienden hebt u ook niet. Ik dacht dat homo's van gezelschap hielden?", schreef hij. 

Het besluit luidt: ,,U bent niet homoseksueel en heeft dus niets te vrezen bij uw terugkeer naar Afghanistan". 

Volgens de Oostenrijkse wet mogen homoseksuele vluchtelingen niet naar hun thuisland worden teruggestuurd als dat betekent dat ze daar hun seksuele geaardheid geheim moeten houden. In Afghanistan is homoseksualiteit strafbaar.

De Afghaanse man heeft tegen de beslissing beroep aangetekend. 

IND

Ook in Nederland gaat het mis bij het evalueren van asielzaken die gebaseerd zijn op seksuele voorkeur of genderidentiteit. Vragen werden toegespitst op het bewustwordingsproces, terwijl dat vaak ontbreekt bij mensen die vluchten uit een land waar hun seksuele voorkeur of geslachtsbeleving verboden is. 

De Immigratie- en Naturalisatiedienst liet naar aanleiding van forse kritiek eerder dit jaar weten dat de ondervragingsmethoden zullen worden aangepast.