Een Luxemburgse tram en bus.
Volledig scherm
Een Luxemburgse tram en bus. © AFP

Openbaar vervoer gratis in heel Luxemburg

Als eerste land ter wereld heeft Luxemburg het openbaar vervoer gratis gemaakt. Met ingang van vandaag hoeft niemand in het Groothertogdom nog een kaartje te hebben in bus, tram en trein. ,,Simpelweg instappen en meerijden”, vatte Mobiliteitsminister François Bausch de nieuwe situatie vanmorgen bij de start samen.

Hij hoopt dat mensen, in het door verkeersopstoppingen geplaagde land, massaal de auto laten staan en het ov pakken. De invoering van gratis openbaar vervoer werd feestelijk ingeluid. Op stations was er muziek en werd er gedanst. In treinen en trams hielden artiesten mini-concerten. ,,Het is een grote dag", aldus Bausch.

Gratis ov maakt onderdeel uit van een groot project voor infrastructuur. Luxemburg, na Malta het kleinste land van de Europese Unie, telt zo'n 620.000 inwoners. Het geeft tot 2027 circa 4 miljard euro uit voor verbeteringen van bus- en treinverbindingen. Jaarlijks kost het de regering zo'n 41 miljoen euro om iedereen gratis vervoer te bieden.

  1. Vermist jongetje (5) overleden nadat verdwaalde moeder hem verliet om hulp te zoeken

    Vermist jongetje (5) overleden nadat verdwaalde moeder hem verliet om hulp te zoeken

    Na drie dagen intensief zoeken heeft de politie in een afgelegen bosgebied bij de plaats Ketchikan in Alaska het stoffelijk overschot aangetroffen van de 5-jarige Jaxson Brown. Het jongetje was door zijn moeder Jennifer Treat (36) achtergelaten, omdat ze in blinde paniek hulp ging zoeken nadat de twee tijdens een 13 kilometer lange wandeling verdwaald waren geraakt. Op weg naar de bewoonde wereld raakte Jaxson’s moeder gewond. Ze verdwaalde opnieuw en bleef langere tijd onvindbaar voor hulpdiensten.